Beatrice Ask

Beatrice Ask välkomnar hårdare tag mot människohandel

Förenkla för polis och åklagare att sätta dit personer som ägnar sig åt människohandel. Straffa föräldrar som gifter bort sina minderåriga barn i ett annat land med fängelsestraff. Det är två av förslagen i en utredning idag om människohandel och tvångsäktenskap. När det gäller brottet människohandel ska fler handlingar än idag kunna omfattas. Till exempel så ska personer som hyr ut lägenheter där kvinnor säljs som prostituerade kunna dömas. SR Internationals reporter Shakila Edizada träffade en nöjd justitieminister Beatrice Ask, sedan hon tagit emot utredningen.

UTREDNINGENS FÖRSLAG I SAMMANFATTNING:

+ Enligt utredningen är dagens lagstiftning inte tillräckligt effektiv för att komma åt de som på olika sätt deltar i handel med människor. Därför föreslås en rad förtydliganden av vad som ska bestraffas som människohandelsbrott.

+ Till exempel så ska personer som hyr ut lägenheter där kvinnor säljs som prostituerade omfattas. Ett annat exempel är chaufförer som transporterar barn till ett land med vetskapen att de kommer att hamna i slavarbete.

+ Lagförslagen innebär också att affärstransaktioner som föregår människohandel kan bestraffas. Det kan till exempel handla om personer som tar betalt för att leta upp unga flickor åt människohandlare.

+ Redan i dag kan personer som rekryterar, transporterar eller inhyser offer för människohandel dömas för människohandelsbrott, men det måste bevisas att gärningsmännen kontrollerat sina offer med ”otillbörligt medel”. Enligt lagförslaget så utökas uppräkningen av vad som anses vara otillbörligt medel, till exempel med missbruk av någons ungdom eller skyddslöshet. När det gäller minderåriga så ska ett sådant missbruk alltid anses föreligga. Utredaren räknar därmed med att de som utnyttjar barn alltid kommer att dömas för människohandelsbrott och inte för koppleri, vilket sker i dag.

+ Dessutom ska det inte krävas att en misstänkt ska ha haft som avsiktligt syfte att utnyttja någon för till exempel prostitution eller tvångsarbete. Det ska räcka med att personen varit medveten om riskerna för att en kvinna eller ett barn blir utsatta för människohandel.

+ Utredaren föreslår också att kravet på dubbel straffbarhet avskaffas, det vill säga att en handling som begås i ett annat land ska vara brottslig både där och i Sverige för att någon ska kunna fällas.

+ När det gäller kriminaliseringen av tvångsäktenskap tycker utredaren att dagens regler fungerar bra. Däremot föreslås en bestämmelse som ska motverka att en vårdnadshavare tillåter ett barn som är under 16 år, svensk medborgare eller har hemvist i Sverige, att ingå ett äktenskap som är giltigt i vigsellandet. Av förslaget framgår att det för brottet stadgas fängelse i högst två år.

+ Sedan den nuvarande lagen trädde i kraft den 1 juli 2002 så har fram till första mars i år 15 domar om människohandelsbrott vunnit laga kraft.

+ Av de totalt 22 offren var 13 yngre än 18 år när brotten begicks. Samtliga kom från andra europeiska länder än Sverige, bland annat Albanien, Estland, Polen, Rumänien och Ryssland.

Källa: TT, betänkandet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".