LO beslut om papperslösa fick kritik av syndikalisterna

LOs kongress beslutade att papperslösa ska få rätt till vård, att de ska avkrimialiseras, att det ska bli möjligt att utdöma skadestånd från arbetsgivare, att barn till papperslösa ska få rätt till skolgång. Men LO ska inte organisera papperslösa och inte stödja en amnesti åt dem. Det beslutade en majoritet av kongressen i tisdags. SAC-Syndikalisterna- som har drivit kampen för de papperslösas rättigheter kritiserar dock LO kongressens beslut.

Reporter: Alberico Lecchini

SAC (Syndikalisterna) välkomnar däremot att LO för första gången tar upp till disskusion de papperslösas situation... men menar att det inte räcker.

Lotta Holmberg är fackligt aktiv syndikalist i Stockholms Social- och vårdarbetarsyndikat och sitter i redaktionen för asylgruppernas tidning Artikel 14. Hon välkomnar LO:s nya inställning om de papperslösa, men det räcker inte. ”Man vinner inga kamper med information”, menar hon.

LOs avtalsekreterare Erland Olauson försvarade dock skapandet av ett Fackligt Centrum för papperslösa. Han erkänner ändå att om man inte får rätt att bo i Sverige har LO inte så mycket makt att stå emot ett sådant beslut.

LO-kongressen gick emot motionerna som kräver amnesti ”för de papperslösa som fått ett anständigt liv” och att LO borde organisera dessa arbetare utan ID handlingar. Ett skäl varför styrelsen yrkade avslag om amnesti är att det på lång sikt skulle skapas nya problem, eftersom nya papperslösa skulle hysa förhoppningar om ytterligare amnestier. När det gäller organiseringen lämnade LO en öppen dörr, nämligen att varje förbund ska avgöra om de vill organisera papperslösa eller inte.

Att LO inte vill göra det pga att den pappperslöses utsatta situation är något som Lotta Holmberg från SAC inte förstår. Hon menar att SAC har gjort det utan att behöva avslöja personens adress eller andra uppgifter som kan avslöja hans/hennes vistelse.

LO kongressen avslutas idag onsdag,efter fyra dagars debatt.

Mer info: www.lo.se och www.sac.se/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista