Mp och v välkomnar irländskt nej till EU-fördrag

Irland har röstat nej till det nya EU-fördraget. Det bekräftades officiellt på fredagseftermiddagen.  Nejsidan vann med 53,4 procent mot 46,6 procent ja, enligt tv-bolaget RTE och det trots att det enligt opinionsmätningarna skulle bli mycket jämt.

Irlands nej innebär en ny grundlagskris för EU, eftersom alla stater måste säga ja för att författningen ska kunna antas.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och vänsterpartiets ledare Lars Ohly kommenterar båda att Irlands nej betyder att fördraget har fallit.

-Om ett land säger nej existerar inte längre Lissabonfördraget. Det välkomnar jag naturligtvis. Jag tycker det är fantastiskt och vill gärna tacka irländarna, säger västerpartiledaren Lars Ohly till TT.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till TT att det är ett bakslag för EU, men att situationen inte är unik och att vi måste respektera Irlands nej.

Och EU-minister Cecilia Malmström vill inte kalla Irlands nej en kris för EU.

- Nej, jag tror inte att det är en kris. Det är klart att det är ett bakslag, men sådana här saker har ju hänt förut och dels så fungerar ju EU idag. Vi får fundera på hur vi ska vidare nu och tack och lov så möts vi nu om några dagar och har möjlighet att diskutera tillsammans med de andra EU-länderna och med irländarna, säger EU-minister Cecilia Malmström till ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".