Två svenskar lyckades ta sig ut från Nilin på Västbanken

En grupp svenskar som blivit fast i den palestinska byn Nilin utanför staden Ramallah på den ockuperade Västbanken - sen byn blockerats av israelisk militär.Två av de sammanlagt nio har lyckats ta sig ut - men sju ska fortfarande vara kvar.

Reportrar: Rami Abdel Rahman och Alberico Lecchini

Inslaget är sammanställt av Monika Sällström

Byn protesterar mot Israels bygge av den mur som ska avskilja israeliska bosättningar från palestinska områden. En del av muren går över byns odlingsmarker - och det är efter dessa demonstrationer och protester som Israel svarat med en avspärrning och utegångsförbud för folket i Nilin. De som bryter mot utegångsförbudet möts av gummikulor och tårgas.

Det berättar Niklas Berg - en av de två svenskarna som lyckats ta sig ur den avspärrade byn Nilin på Västbanken. Han är nu på väg till Sverige och han intervjuades av SR Internationals Rami Abdel Rahmnan.

Radio Sweden har också varit i kontakt med Sveriges Generalkonsul i Jerusalem Nils Eliasson, som bekräftar att de två svenskarna tagit sig ut på egen hand, och han säger också att det inte finns mycket som han och konsulatet kan göra för att hjälpa de övriga sju ut från den avspärrade byn.

När Israel förklarar områden på Västbanken och Gaza som militära områden har konsulatet väldigt få möjligheter att bistå de svenska medborgarna som befinner sig på dessa platser.Dessutom har UD avrått svenskarna att resa till Västbanken, sa han till SR International.