Mobilisering mot den organiserade brottsligheten

Regeringen har beslutat att förstärka insatserna mot den grova organiserade brottsligheten. Ännu fler myndigheter kommer att samverka för att effektiv bemöta den ökande kriminella verksamheten. På vissa håll i landet har man tagit itu med problemet på lokal nivå. I Göteborgs stad har man bestämt sig att bilda landets första kunskapscenter mot kriminella gäng.

Reporter: Alberico Lecchini

Ansvarig för projektet är Thomas Segenstedt, stadsdelschef i Göteborgs centrum. Sedan januari har han tillsammans med sina medarbetare jobbat med att finslipa planen som ska inbegripa tio olika myndigheter i Göteborg. Den organiserade brottsligheten har olika skepnader, hävdar Segenstedt.

- Vi jobbar utifrån olika perspektiv, t ex från arbetsgivarens perspektiv. Man försöker påverka myndigheterna för att få sina ärende handlagna före de andra. Vid upphandling förösker också vissa företag påverka ärenden till sin fördel, hävdar Segenstedt.

En del våldsincidenter som har ägt rum i Göteborg gängmedlemmar emellan, är en del av den utveckling som äger rum i svenska samhället och i Göteborg i synnerhet. Kriminella grupper som t ex MC gäng vill utöka eller skydda sin versamhet mot andra konkurrerande grupperingar.

När det gäller den inriktade verksamheten mot olika myndihgeter så är hotelser mot tjänstemännen en vanlig metod för att få det man vill, berättar Segenstedt. Hotet kan vara mer eller mindre öppet, men det finns alltid där, säger Segestedt.

Konkret ska Göteborgs stad sätta igång med följande åtgärder:

Stopp för lokaluthyrning till personer som har haft med rättvisan att göra och som klassas som kriminella.

Bojkott av bolag som anlitar svart arbetskraft.

Skyddat boende för gängmedlemmar som vill hoppa av. Och stöd åt brottsoffer och andra som hamnat i klorna på kriminella.

Att regerigen nu ökar resurserna för att polisen och andra myndigheter ska nå bättre resultat är en välkomnen nyhet för Thomas Segestedt.

När det gäller regeringens beslut ska Säpo få huvudsansvar för att förebygga, kartlägga och motverka den grova organiserade brottsligheten och dess otillåtna påverkan på politiker, myndighetsföreträdare och journalister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista