Englas föräldrar ska biträda åklagaren

Idag började rättegången mot Anders Eklund. Han anklagas för att ha mördat och våldtagit Engla Juncosa Höglund, den 10 åriga flickan från Stjärnsund, nära Hofors, den 5e april i år. Och Pernilla Hellgren i Falun år 2000.

Englas föräldrar kommer att vara med och biträda åklagaren och advokaten när mordet tas upp.

Reporter: Alberico Lecchini

Det som väcker uppmärksamhet i rättegången mot Eklund är att Englas föräldrar har valt att vara med när mordet på deras dotter tas upp på tisdagen, de ska nämligen biträda åklagaren.

Men det är inte ovanligt i svensk rättspraxis, säger brottsmåladvokaten Henry Bolander.

Englas mamma Carina Höglund har sagt till media att: ”För mig är det ett sätt att vara delaktig och få insikt i rättegången, men det är åklagaren som styr”, sade hon.

Carin Höglund vet inte om hon orkar sitta under hela rättegången, men hon ska försöka. Höglund har läst alla polisförhör med Eklund för att kunna ställa egna frågor.

Enligt advokaten Henry Bolander kan också målsägande kräva att åklagaren ska överklaga fallet om straffet t ex har varit för lågt. Och det kan finnas situationer där åklagaren inte vill överklaga och att målsäganden driver i stället frågan vidare på egen hand. Men då finns det vissa risker, säger Henry Bolander.

- Man kan riskera stå för alla rättegångskostnader, varnar Bolander.

Rättegången mot Anders Eklund beräknas pågå i fyra dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista