"Utredningsmaterial bör hanteras försiktigt"

Det hävdar Anne Ramberg, Advokatssamfundets generalsekreterare. ”Slasken” eller sidomaterial som finns i en förundersökning men som inte är relevant för ett åtal, kan lämnas ut av åklagaren eller polisen. Detta har också skett i samband med två uppmärksammade rättsfall som nu pågår i Sverige. Förfarandet kritiseras av advokaterna på grund av att det kan finnas känslig information i materialet.

Reporter: Alberico Lecchini

Hela rättsväsendet handskas med problemet om hur ska man skapa ett regelverk som tar hänsyn till människornas integritet och att rättsprocesens samtidigt ska vara transparent.

Trots att det finns risker att vittnena kan påverkas negativt om man offentligör förundersökningens sidomaterial, ska man trots allt föredra det framför ett anonymt vittnessystem, säger Anna Ramberg.

Sekretesslagen skyddar ändå vittnena och andra inblandade som har medverkat i en åtalprocess. Men det är åklagaren i de enskilda fallen som bestämmer vad som kan lämnas ut eller inte. Och detta beror på själva ärendet.

Allmänna handlingar kan alltså beläggas med sekretess med hänsyn till målsgöraren om det t.ex. handlar om ett sexualbrott.

Men det hela vilar alltid på förundersökningsledarens beslut, hävdar Peter Herting, överåklagaren på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö.

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum har skickat en promemoria med en del synpunkter om hur sidomaterialet ska hanteras av Riksåklagaren. Men där har man inte ännu tagit något beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista