Migrationsverket

Misstankar om fusk med återvändarbidrag ifrågasätts

Asylsökande från Irak, Afghanistan och Somalia utnyttjar det svenska systemet genom att söka återvändarbidrag - något som de har rätt att göra redan efter en kort tid i landet. Migrationsverket uttrycker farhågor om att något inte står rätt till och kräver att regeringen ändrar i förordningen om stödet. I Migrationsverkets skrivelse står det att i ett antal fall ”är det relativt tydligt att utlänningarna inte söker asyl för att få stanna i Sverige utan för att erhålla stöd”.

Mohammad Nouri, ordförande i Den Irakiska flyktingkommittén kan inte tro att någon kommer till Sverige för bidragets skull.

Migrationsverket har redan nu börjat ändra på sin praxis. Nu är det bara de som har varit i landet i några månader som får stöd. Det som verket efterfrågar är ändringar i lagtexten som tydliggör vilka tidsramar som gäller.

Förordningen om stöd för återvändande började gälla för ett år sedan och sträcker sig till slutet av året. Detta i fall regeringen inte bestämmer att det ska förlängas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista