Internetbanken kan spärra dem med "sanktionsnamn"

"Sanktionsnamn" hinder hos banken

Har du ett förnamn som råkar finnas med på internationella terrorlistor, kan du få stora problem vid finansiella transaktioner. Bankkunderna borde inte kunna drabbas - men det är just det som hände Ahmad Waizy när han försökte betala en räkning. Bankens system satte stopp för denna transaktion enbart på grund av hans namn. Nu är det DO som får bedöma om det handlar om brist på rutiner eller om dikskriminering.

Ahmad Waizy från Lindome tvingades stryka sitt förnamn enbart för att betala en räkning. Och han är fortfarande förtvivlad: Han var medveten om att hans namn finns på en särskild lista, men han trodde inte att han som kund på sin bank kunde drabbas.

Det är FN:s säkerhetsråd och EU:s ministerråd som beslutar vilka individer (eller företag) som ska sättas upp på listan. Målet med den internationellt sammansatta listan är att genom finansiella sanktioner stoppa brottslig verksamhet. Detta är ingenting nytt för Financial Action Task Force, en världsomspännande organisation som leder arbetet mot penningtvätt och brottsligt utnyttjande av det finansiella systemet. Listan har dock fått ökad aktualitet efter den 11 september 2001. 

Idag har svenska banker problem med tillämpningen av dessa bestämmelser. I flera fall har det visat sig att det är svårt att både se över de allmänna intressen dvs. brottsbekämpning och skydda kundernas integritet. En ny diskrimineringsanmälan, denna gång mot Skandiabanken, har hamnat på DO:s bord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista