Harald zur Hausen

Upptäckter om papillomvirus och hiv ger Nobelpris i medicin

Årets Nobelpris i medicin/fysiologi går med ena hälften till Harald zur Hausen och den andra gemensamt till Francoise Barré-Sinoussi samt Luc Montagnier.

Harald zur Hausen belönas för upptäckten av ”humana papillomvirus som orsakar livmoderhalscancer”. Upptäckten har lett till nya metoder för att bekämpa den här typen av cancer, den näst mest vanliga hos kvinnor, skriver Nobelkommittén. Francoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier belönas för upptäckten av ”humant imunbristvirus”, det vill säga hiv. Identifieringen av viruset har varit en förutsättning för framtagande av de bromsmediciner som på ett dramatiskt sätt minskat dödligheten i sjukdomen.

- Vi tycker att det är väldigt roligt kombinera två väldigt spännande virusupptäckter som har väldigt stor klinisk betydelse, säger Bo Angelien, professor i metabola sjukdomar vid Karolinska Institutet, och en av dem som varit med och utsett årets pristagare, till Ekot.

- Det känns ganska självklart att det här är två väldigt stora sjukdomsområden, som fortfarande sprider sig i världen. Men de här insatsrna har gjort att man kan börja begränsa omfattningen och komma igång med behandlingen och kanske också förebyggande verksamhet, säger Bo Angelien.

Harald zur Hausen är född 1936 i Tyskland, tog läkarexamen vid Düsseldorfs universitet och är i dag professor emeritus och tidigare chef och vetenskaplig direktör vid Deutsches Krebsforschungzentrum i Heidelberg.

Francoise Barré-Sinoussi är född 1947 i Frankrike, tog sin doktorshatt i virologi vid Pateurinstitutet i Garches. Hon är numera professor vid Pateurinstitutet i Paris.

Luc Montagnier är född 1932 i Frankrike och tog sin doktorsgrad i virologi vid Paris universitetet och är i dag professor emeritus och president vid aidsforskningsinstitutet (Fondation Mondiale Recherche et Prevention Sida) i Paris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista