Stephen Odell, Volvo PV:s vd

Jättevarsel på Volvo Personvagnar - Göteborg drabbas hårt

Samtidigt som Stockholmsbörsen fortsatte sitt fall på onsdagen, presenterade Volvo Personvagnar ett nytt storvarsel. Ytterligare 3.300 personer förlorar jobbet, varav 2.000 arbetare och 700 tjänstemän i Sverige, uppgav bolaget vid en presskonferens.

I Göteborg handlar det om 1 650 arbetare och 580 tjänstemän.

Siffrorna för 0lofström anges till 350 respektive 60. I Skövde och Floby drabbas 60 tjänstemän. Utomlands handlar det om totalt 600 anställda, hälften arbetare, hälften tjänstemän. Dessutom drabbas totalt 700 konsulter.

Den nye vd:n på Volvo Personvagnar Stephen Odell var samlad när han berättade om de rekordstora neddragningarna.

- Det är svåra tider, de kräver svåra beslut. Vi behöver dra ner mer än vi trott, sa han på presskonferensen.

- Jag har funnits med i den här verksamheten länge. Det är nog något av det värsta som jag har varit med om, sa Olle Ludvigsson, ordförane för IF Metall på Volvo, intervjuad i Ekot.

- En mörk dag för underleverantörerna. Det rör sig om ungefär lika många jobb bort på underleverantörsidan som på Volvo, säger Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen till TT.

I juni varslades 1.200 anställda om uppsägning, 300 tjänstemän utomlands och 500 konsultkontrakt sades upp. Under året har cirka tusen personer slutat genom naturlig avgång.

Volvo PV gick med 1,6 miljarder kronor i förlust första halvåret och sedan dess har försäljningen fortsatt att minska. Januari till augusti gick den totala försäljningen ner med tolv procent. I september halverades till exempel försäljningen på den så viktiga USA-marknaden jämfört med samma månad förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista