Tillkännagivande i Oslo.

Utrikesminister Carl Bildt gratulerar Martti Ahtisaari till fredspriset

Den förre finländske presidenten Martti Ahtisaari får Nobels fredspris ”för den stora insatsen han har gjort på flera kontinenter och genom mer än tre decennier för att lösa internationella konflikter”, skriver den norska Nobelkommittén. ”Det är många som kan vara förtjänta av fredspriset och han är det”, sa utrikesminister Carl Bildt.

- Jag är tacksam och positivt överraskad, sade Ahtisaari när norska NRK bad honom kommentera priset.

Svenske utrikesministern Carl Bildt tycjer det är ett bra val.

- Målmedveten och med mycket klara idéer, säger utrikesminister Carl Bildt när han ska beskriva Ahtisaaris gärning.

- Det är många som kan vara förtjänta av fredspriset och han är det, säger Bildt som räknar Ahtisaaris insatser för att skapa fred i Aceh-provinsen i Indonesien och för att få slut på Kosovokriget 1999 till pristagarens främsta meriter.

- Det var en viktig fredsöverenskommelse som dessutom är bestående, säger Bildt.

- Det är ett väldigt välkommet besked. Här ser vi en människa som varit engagerad i fredsprocesser under väldigt lång tid, säger Svenska Freds ordförande Anna Ek till TT.

Även Svenska FN-förbundet gör tummen upp.

- Att Martti Ahtisaari får Nobels fredspris understryker enskilda personers betydelse för fredsmäklande. Det är också ett erkännande för drygt trettio års arbete inom Förenta Nationerna och avgörande insatser i både Europa och Afrika. Ahtisaari har genom sitt arbete förvaltat en stolt nordisk tradition av internationellt engagemang och under senare år drivit den aktiva diplomatin vidare, säger FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic i ett pressmeddelande.

Martti Ahtisaari är född 1937 och uppvuxen i numera ryska Viborg. Första utlandsuppdraget i början av 1960, då han arbetade för svenska Sida i Pakistan.

Efter en lång karriär på Finlands UD samt i FN:s tjänst med bistånd som specialitet utsåg president Urho Kekkonen honom till ambassadör i Tanzania 1973.

Han var djupt inblandad i FN:s arbete i Namibia. Utsågs till FN-kommissionär för Namibia 1977 och ledde från 1989 övergångsfasen till självständighet.

1993 accepterade han att bli socialdemokraternas kandidat i presidentvalet som han 1994 vann över Elisabeth Rhen. Under presidenttiden förekom schismer med dåvarande statsministern Esko Aho om hur mycket utrikespolitisk makt presidenten ska ha. Ahtisaari var en stark förespråkare för Finlands EU-medlemskap. Han avstod från att kandidera till omval år 2000.

Ahtisaari grundade för några år sedan Crisis Management Initiative (CMI). Under 2005 lyckades hans organisation ena parterna i den indonesiska Acehkonflikten för ett fredsavtal. Han utsågs senare till FN:s speciella sändebud för att reda ut Kosovos framtida status.

Han blev därmed en nyckelfigur i arbetet som ledde fram till Kosovos självständighet i våras.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".