"Årets Nybyggare" belönades av Kungen

Årets Nybyggarpris har delats ut - ett pris som premierar företagssamma invandrare. I år gick priset till Rafet Mustafa - som på kort tid och med små resurser startat ett företag inom bilservice och fått fart på en nedlagd verksamhet. Bakom priset står Stiftelsen Internationella företagarföreningen i Sverige (IFS) som arbetar med att hjälpa invandrare att starta och utveckla företag i Sverige.

Han satt tillsammans med sin fru i den sista raden av stolar och trodde inte att han skulle få Årets Nybyggare priset.

- Det finns andra kandidater från andra delar av landet - sa en anspråkslös Rafet Mustafa till SR International när han blev tillfrågad om han trodde att han skulle vinna priset. Svaret dröjde dock inte länge.

Stiftelsen Internationella företagarföreningen i Sverige (IFS) ständige sekreterare Rafael Bermejo ropade upp Rafet till podiet och kungen Carl XVI Gustav lämnade en stor check på100 000 kr - ritade med svart bläck.

Vad ska Rafet göra med denna summa pengar som är villkorat, nämligen att hela summan ska investeras i hans företag Tigris Bilservice?

- Jag ska investera i nya maskiner och anställa personal- sa en berörd Rafat Mustafa.

Rafet Mustafa är bosatt i Malmö och har under en kort tid och med små resurser startat ett företag inom bilservice och fått fart på en nedlagd verksamhet. Han premieras för sin målmedvetenhet och viljan att bygga upp sitt företag.

Det andra Nybyggarpriset (kategori B) fick Remziye Inanc som under tretton år har lyckats skapa tillväxtföretaget Järva Tolk AB med drygt 600 tolkar som pratar 250 språk och dialekter.

Investor och Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) bidrog till prisernas pengar. Rickard Josefsson, regionchef för SEB, menar att det hela är en ren affärsfråga.

- Banken ska fortsätta jobba för att fler kunder med utländsk bakgrund ska finnas bland bankens kundregister. Vi lever i ett mångfalds samhälle och vi vill också att vår personal ska spegla denna verklighet, säger han.

Handelsminister Ewa Björling som var med på ceremonin passade på att flagga för regeringens politik att stödja ett projekt som drivs av Exportrådet för företagare med utländsk bakgrund och stiftelsen IFS i sin verksamhet att stödja dessa företagare.

- Det finns ett pilotsprojekt och vi studerar möjligheten att satsa nya resurser i detta projekt för att stimulera den svenska exporten till nya marknaden, säger ministern Ewa Björling.

Insamlingsstiftelsen IFS Rådgivningscentrum, startades som Internationella Företagarföreningen i Sverige, en ideell förening, i Stockholm 1996. Syftet med verksamheten var och är fortfarande, att hjälpa invandrare med att starta och utveckla företag i Sverige.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".