Svenskar som lämnar Gaza

Kritik mot Gaza-Evakueringen

I samband med det numera lyckade försöket att få ut de första svenska medborgarna ur Gaza höjs kritiska röster mot svenska statens agerande. Enligt Nael Toukan, ordförande i Palestinska Föreningen, har Sverige inte engagerat sig tillräckligt för att hjälpa sina medborgare i Gaza. Men Sveriges Ambassad i Tel Aviv tillbakavisar kritiken.

Även om glädjen bland de anhöriga är stor att de första svenskarna i torsdags fick lämna Gaza är Nael Toukan mycket kritisk mot hjälpaktionen.

Trots att Sveriges utrikesdepartement i flera år har varnat för resor till Gaza, håller Toukan fast vid sin kritik. Enligt honom ligger ansvaret för den enskilde medborgarens säkerhet åtminstone till en viss del i statens händer.

Men Annika Ben David, Sveriges vice ambassadör i Tel Aviv, håller inte alls med Nael Toukan. Enligt henne har svenska myndigheterna gjort allt som stod i deras makt för att få ut de svenskar som befann sig i Gaza.

Intervjuer: Firas Jonblat, SR International
Sammanställning: Alexander Hirschfelder, SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".