Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sant eller påhittat? Het debatt om Liza Marklunds "Gömda"

Publicerat torsdag 15 januari 2009 kl 15.52
Liza Marklund

En av de senaste årens mest omfattande kulturdebatter rasar nu också i de svenska medierna - efter att ha startat och växt lavinartat på olika bloggar på nätet.

I centrum för debatten står Liza Marklund och hennes bästsäljande bok ”Gömda - en sann historia”, som kom ut 1995 och berättade historien om det svenska samhällets oförmåga att skydda en misshandlad och förföljd kvinna.

Men hur sann är historien egentligen?

Inte alls, hävdas i en nyutkommen bok, och med det drog debatten igång - en debatt som inte bara handlar om sant eller falskt i Liza marklunds roman, utan också om sanningskravet i litteraturen, om mediernas makt och påstådd rasism och sexism.

I boken ”Gömda”, och senare också i uppföljaren ”Asyl” från 2003, berättas historien om Mia som på 80-talet förlovade sig med, citat ”mannen med de svarta ögonen” och fick en dotter. Mannen började snart misshandla, hota och efter att de separerat också förfölja henne. När Mia senare gifte sig med en annan man fortsatte terrorn, familjen flydde - först till olika adresser i Sverige, och i mitten av 90-talet till Chile, och senare till USA, där de nu bor.

”Gömda” blev mycket omskriven - framför allt när den gavs ut på nytt på Piratförlaget år 2000. Hoten och förföljelsen av kvinnor debatterades, politiker lovade åtgärder för ”Mias” skull - och boken blev också en veritabel försäljningssuccé. Den har sålt i 1.250.000 exemplar fram till idag, och hade det inte varit för tillägget till boktiteln... ”En sann historia” så skulle inte debatten rasa idag.

Det var i december förra året som ”Mia - Sanningen om Gömda” kom ut. Den är skriven av journalisten Monica Antonsson, som under flera år granskat uppgifterna i Gömda och jämfört dem med vad hon har fått fram från andra källor.

Hennes slutsats är att mycket av det som står i Gömda är starkt vinklat eller rentav rena påhitt. Visserligen dömdes den utpekade mannen till en månads fängelse för att vid tre olika tillfällen ha misshandlat ”Mia” med knytnävsslag och sparkar. Men någon förföljelse av ”Mia” har inte ägt rum, och det långa fängelsestraffet dömdes istället ”Mias” nya man till. Han fick ett år för grov misshandel sedan han medvetet kört på  ”mannen med de svarta ögonen” med bil. Monica Antonsson hävdar i sin bok att HAN möjligen var jagad av pesoner som ville hämnas misshandeln han dömts för.

Och uppräkningen av - vad hon menar är - oriktiga uppgifter fortsätter.

Liza Marklund har inte gått i direkt polemik med Monika Antonsson eller någon annan av hennes belackare. Hon har varken deltagit i form typ av debatt eller låtit sig intervjuas. Vad hon har medgivit är att boken borde haft en annan undertitel än ”En sann historia”, och förlaget har nu också signalerat att man tänker ändra på det.

I en chatt på nätet däremot har Liza Marklund svarat på frågor. Det är Mias sanning som jag har skrivit, skriver Liza Marklund. ”Jag har beskrivit händelserna så som hon uppfattade dem”. På frågan om vilken resarch hon gjorde innan hon skrev ”Gömda”, skriver hon att hon ”kontrollerade de grundläggande fakta” som Mia gett henne.

Liza Marklund har också skrivit ett par debattartiklar för att svara på kritiken. På nätsajten Newsmill upprepar hon att ”Gömda” är Mias ”subjektiva bild”, och hon hänvisar bland annat till att hon som enda jourmalist haft tillgång till Mias ”sekretessbelagda akt”.

Och på torsdagen svarade hon i dagens Nyheter på en debattartikel från tidigare i veckan, där tre brottsofferexperter - bland dem brottsofferjuristen Max Fredriksson - hävdar att Liza Marklund spär på rasismen och sexismen i Sverige. Enligt de tre använder Marklund dubbla måttstockar när hon tar ställning till våld mot kvinnor. Å ena sidan hänger hon ut en invandrare med arabiskt ursprung ”mannen med de svarta ögonen” Å andra sidan väljer hon som sin litterära agent en man som blivit dömd för misshandel av sin före detta sambo.

”Illvilligt och lögnaktigt”, svarar Marklund. och anklagar de tre för att utnyttja det ”drev som går” mot henne för att pådyvla henne åsikter som hon inte har och aldrig haft.

Ett annat tema i den här debatten - som varit speciellt framträdande på nätet - är påståendet att det i mediavärlden finns en kollegialitet som gör att man inte gärna granskar varandra och att det därför dröjt innan riksmedierna tagit upp den här debatten, och inte minst att tretton år gått innan bokens innehåll alls har granskats.

Debatten lär fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".