Vapenvila i Gaza

Palestinska Hamas har under söndagen proklamerat omedelbart eldupphör i striderna i Gazaområdet .

I natt utlyste Israel en ensidig vapenvila, något som Hamas dock inte gick med på eftersom de kräver att Israel ska lämna Gaza. Striderna började därför på nytt redan på söndagsmorgonen.

Vid 14-tiden på söndagen utropade dock Hamas eldupphör och ger Israel en vecka på sig för att att dra tillbaka alla sina trupper.

Flera svenska organisationer har idag försökt att skicka mat och medeciner till Gaza.

Svenska Kyrkans sex lastbilar med förnödenheter och Röda korsets 10 ambulansbilar väntar fortfarande på israeliskt tillstånd.

Däremot kunde Rädda få in förnödenheter till två tusen familjer i Gaza, men man har inte inte fått tillstånd att skicka in sin egen personal för att avlösa den personal som funnits i Gaza sedan kriget började. Ett annat problem är att skaffa fram nya lastbilar och transportfordon, eftersom många av FN:s lastbilar förstörts i bombningarna. Bristen på bränsle inne i Gaza försvårar också distrubutionen.

Rädda barnen har också fått klartecken från FN att så snabb som möjligt skapa så kallade ”barnsäkra platser” inne på skolor och flyktingförläggningar i Gaza. Där ska barnen få psykosocialt stöd för att återvända till skola och normalt liv, säger organisationens regionschef i Mellanöstern, Sanna Jonsson till ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".