<br><p>

Höga förväntningar på Obama

Förväntningarna på USA:s 44:e president Barack Obama är högt ställda - också i Sverige. Kan Obama lösa de brinnande frågorna - som finanskrisen och lågkonjunkturen, kriget mellan Israel och palestinierna, klimathotet - diskuteras idag på de svenska ledarsidorna. Utrikesminister Carl Bildt säger till SVT:s Agenda att de höga förväntningarna är berättigade.

På ledarsidorna idag i våra tidningar skriver så t ex centerpartistiska Norrtelje Tidning:

”Förtroendet för Obama tycks vara mycket stort bland amerikanerna. Han ses nästan som en messiasfigur i ett land som är hårt drabbat av den ekonomiska krisen.

Den främsta orsaken till detta är givetvis Barack Obamas egna kvaliteter. Han har lyckats engagera många fler amerikaner politiskt än tidigare, och på ett mycket skickligt sätt lyckats skapa en framtidstro i USA. Genom sina val av ministrar har han också lyckats få stöd även bland dem som inte stödde hans presidentkandidatur.”

Norrtelje tidning som också förklarar Obamas popularitet med Gerge W Bush motsats och misslyckanden:

”Det är därför inte konstigt att förhoppningarna på Barack Obama världen över är nästan ännu större än de är i USA. Alla dessa förhoppningar får han givetvis mycket svårt att uppfylla. Men han borde ändå kunna göra en hel del, som att USA snabbt lämnar Irak, att förutsättningar skapas för en fredsprocess i Israel-Palestina-konflikten, att FN stärks, att Guantanamofängelset stängs och att USA driver på för ett nytt klimatavtal i Köpenhamn i höst.”

Göteborgs-Posten Liberal skriver:

”Barack Obama står inför en formidabel uppgift. Han förväntas sanera USA:s ekonomi, bidra till en globalt effektiv klimatpolitik, avsluta krigen och sätta kraft bakom en fredsprocess i Mellanöstern. Allt detta förväntas Obama göra på ett sådant sätt att han återupprättar respekten för USA som en demokrati med respekt även för motståndarnas mänskliga rättigheter. Alltså måste Barack Obama ge sig ut i den politikens gråzon där man kompromissar i stället för att ha rätt och där man talar med sina fiender i stället för att döda dem. Mycket tyder på att Obama är beredd att göra detta.”

Socialdemokratiska Arbetarbladet i Gävle skriver:

Obama har lovat hela världen ett USA så som landet var förr. Ett land av möjligheter, ett land för alla oavsett bakgrund. Ett land som tar ansvar både för sina medborgare och världen bortom Washingtons upplysta salonger. Kanske kan han till och med tvinga fram en någorlunda rättvis uppgörelse mellan israeler och palestinier? För allt det som Bush raserade kan byggas upp, sådan är känslan hos betraktaren, anser Arbetarbladet, som ser alla svåra frågor som nu möter Obama, men avslutar med:

”Framtidstro anbefalls ändå, det är den enda möjliga hållningen. Det finns inget alternativ. Världsekonomin står på spel, kan man säga.”

Eller så här: Om Obama misslyckas ligger vi alla illa till.

Reporter: Göran Löwing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".