Utredning tillsätts efter rasismanklagelser mot Malmöpolisen

Polisen i Malmö är åter i blåsväder, sedan det blivit känt att nedsättande rasistiska uttryck användes i samband med en kurs för poliser förra våren. Nu tillsätter Rikspolischefen en oberoende utredning.

Tidigare i veckan handlade det om hur några poliser i en polisbil fällde grovt rasistiska kommentarer under upploppen i Malmöstadsdelen Rosengård i december.

Idag gäller det om hur poliser - under en datakurs i våras - använde påhittade namn, bland annat Neger Niggersson och Oskar Neger.

– De här uppgifterna är sådana uppgifter som elever vid utbildningen har skrivit in i sina övningsexempel. Elever i detta fallet är alltså poliser som kan ha varit verksamma i 10, 20 och 30 år som ska hantera det här nya datasystemet. Men det var inte så att de här uppgifterna var sammanställda av någon kursledning eller av någon befattningshavare som hade med själva utbildningen att göra, säger Lars Förstell informationsdirektör vid polisen i Skåne till Ekot.

Nu säger rikspolischefen Bengt Svensson att han kommer att tillsätta en oberoende utredning.

– Det ena skälet är naturligtvis att jag vill veta att värdegrundsarbetet och värdegrunden är på en bra nivå i Skåne. Sedan är det helt enkelt för att hjälpa Skåne i den här situationen och att vi får en utomstående värdering av det arbete som görs i Skåne och hur det kan ligga till grund för övriga landet, säger Bengt Svensson till Ekot.

På fredagen beslöt Chefsåklagare Kristian Augustsson på Riksenheten för polismål att lägga ned förundersökningen om tjänstefel mot de tre poliser som fällde rasistiska kommentarer i en polisbil i samband med upploppen i Malmöstadsdelen Rosengård i december läggs ner redan efter en dag.

Enligt chefsåklagare Kristian Augustsson begick inte poliserna något juridiskt fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista