Fortfarande ovist om Dawit Isaaks öde

Ingen framgång i Dawit Isak - fallet

Den svenska Eritrea-ambassadören Fredrik Schiller, reste till Eritrea för att skaffa sig information om den fängslade svensk-eritranske journalisten Dawit Isaak. Men enligt Utrikesdepartamentet kunde inte ambassadören, som återvände till Sverige i tisdags, bekräfta det senaste ryktet att Isaak hade förflyttats till ett militärsjukhus pga hans hälsotillstånd. Det säger Cecilia Julin, UD:s kommunikationschef till SR International.

Cecilia Julin säger att regeringen utesluter inte att utrikesminister Carl Bildt kan kommat att resa till Eritrea för att föra direkta samtal med den eritreanska regeringen om fallet Dawit Isaak och andra viktiga frågor som har att göra med regionen.

De diplomatiska förbindelserna med Eritrea är korrekta, säger Cecilia Julin. Att ambassadören Fredrik Schiller finns i Stockholm och reser en gång per månad dit är bara en budgetfråga, men ingen politisk markering mot Eritrea. Det finns fler ambasadörer som jobbar på det sättet i andra länder, t ex i Centralasien, säger Julin.

Dawit Isaaks familj bor i Göteborg och de får fortlöpande information om hans situation, tilläger Cecilia Julin, kommunitationschef på UD.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".