Ulf Kristersson presenterar arbetsgruppens förslag.

M föreslår hårdare krav på invandrare

En person som fått svenskt medborgarskap på falska grunder ska kunna bli av med det och sänkta eller inga vidrag till invandrare som bosätter sig i invandrartäta kommuner. Det är några av de förslag som presenterades idag, från Moderaternas arbetsgrupp mot utanförskap och segregation.

Svensk migrations och integrationspolitik har misslyckats och det tar för lång tid för invandrare att komma in på arbetsmarknaden och lära sig svenska. Det är utgångspunkten i arbetsgruppens förslag, som går ut på att ställa högre krav på nyanlända flyktingar och invandrare.

För en snabbare integration ska bland annat Ebo avskaffas, menar arbetsgruppen -rätten att bosätta sig var man vill. Väljer man ändå att bo i redan invandrartäta, eller som de säger överetablerade kommuner, så får man mindre eller inget bidrag, säger arbetsgruppens ordförande, Moderate socialborgarrådet Ulf Kristersson.

Han menar att SFI, svenska för invandrare fungerar dåligt. Ungefär två tredjedelar hoppar av utan godkända betyg och därför föreslår man att grundläggande kunskaper i svenska ska vara ett krav för att få medborgarskap.

Dessutom vill arbetsgruppen att det ska bli lättare att utvisa kriminella, även om de har permanent uppehållstillstånd och den som har fått svenskt medborgarskap på falska grunder, genom till exempel falskt pass eller mutor, ska kunna få sitt medborgarskap återkallat. Hur det ska gå till rent praktiskt, vet inte Ulf Kristersson.

Skarp kritik har kommit både från oppositionen och de andra regeringspartierna och frågan att kunna återkalla ett svenskt medborgarskap om det tilldelats genom mutor eller lögner, är det som möter mest motstånd, men förslaget är inte nytt. 2006 föreslog en utredning samma sak, men det fick mest medhåll från Sverigedemokraterna.

Också flera invandrarföreningar är kritiska. Miguel Benito, ordförande för immigranternas Riksförbund, säger till ekot att det inte kommer att fungera i praktiken att bestämma var invandrare ska bosätta sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".