IF Metall och Stefan Löfven går sin egen väg

IF Metalls krisöverenskommelse ifrågasätts

Sänkt inkomst med 20 procent , men jobbet kvar. Det kan bli verkligheten för många inom svensk industri för att klara krisen enligt den uppgörelsen som LO-förbundet IF Metall träfat med arbetsgivarna. Andra fackliga organisationer är dock tveksamma och negativa till avtalet.

Den svenska arbetsmarknaden försämras vecka för vecka. Varsel övergår i arbetslöshet och ännu känns inte botten var nådd i den ekonomiska krisen vi lever i.

Hittills i år har ytterligare 33 000 personer varslats om uppsägning och under hösten fick 65 000 samma dystra besked, som nu för många går över i arbetslöshet.

Svensk arbetsmarknadspolitik har tidigare bland annat gå ut på att lämna krisbranscher bakom sig, som textil och konfektion, varv och andra näringar för att istället satsa på framtidsbranscher med högre lönsamhet och där det också krävs högre kompetens hos de anställda.

Idag är det svårt att hitta nya snabba lösningar när lågkonjunkturen slår så hårt globalt.

Men förr eller senare vänder konjunkturen och då måste de svenska exportföretagen snabbt ställa om till hög produktion igen och då måste man ha tillgång till välutbildad personal. Därför kan man inte fortsätta med nedskärningar hur länge som helst utan att tappa denna kompetens. Det är mot den bakgrunden som man kan se det avtal som nu IF Metall och arbetsgivarana inom bla Teknikföretagen nu enats kring, även om det bland andra fackföreningar reses kritik och stora invändningar.

Men IF Metlls ordförande Stefan Löfven gör bedömningen att något måste göras för att inte allt fler ska skickas ut i arbetslöshet. Och han är noga med att säga att det inte handlar om lönesänkningar.

Samma timlöner betlas ut, men arbetstiden kan minska under veckan och t ex skulle man ’kunna arbeta i tre dagar osm vanligt, en dag ägnas åt utbidlning och en dag för man gå hem.

Men som mest ska månadslönen inte bli lägre än 80 procant av vad den är idag.

Och Anders Narvinger, vd för arbetsgivareorganisationen Teknikföretagen ser stora fördelar med detta avtal, som varje förtag får tillämpa efter förhandlingar.

Oron är stor inom många företag att tappa kompetens och viktig personal under denna kris.

Lastbilstillverkaren Scania i Södertälje var redan i januari ute med ett eget program, där man ska komptenesutveckla sin personal istället för att varsla när efterfrågan fortsätter att falla. Under hösten har Scania gjort sig av med mycket personal, främst genom att inte förlänga kontrakten för 2000 vistidsanställda. Scania har också med Länsstyrelsen sökt om pengar från den Europeiska socialfonden, pengar som finns är för utveckling inom den tunga fordonsindustrin.

Avtalet mellan IF Metlla och arbetsgivarna är något unikt på svensk arbetsmarknad och många andra LO-förbund är kritiska och tar avstånd från att minska löneinkomsten.

Också på tjänstemannasidan är man kritisk. Cecila Fahlberg, ordförande för Unionen, menar att detta inte räddar jobb.

I debatten idag riktas det också kritik mot att de är de anställda som till stor del för betala för sin utbildning i form av utebliven lön och andra kritker anser också att lönesäkningar är inte rätt väg att gå för framtiden. Sverige ska inte konkurera med låglöneländer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".