1 av 9
2 av 9
3 av 9
4 av 9
5 av 9
6 av 9
7 av 9
8 av 9
9 av 9

Noruz - nyårsprogram på kurdiska och persiska

Den 20 mars inföll Noruz - det iransk-kurdiska nyåret. SR Internationals  och  redaktioner firade det i radio med traditionell musik och gsäter i studion.

Programledare: Zinat Hashemi, Mohamed Aghili, Taher Jambarsang och Nasser Sina.

NORUZ - EN BAKGRUND

Noruz är en av de största högtiderna globalt sett. Den firas inte bara i dagens Iran utan i hela Mellanöstern  och Västasien, främst av de farsitalande, kurdisktalande  och delar av de turkisktalande  samhällena.

I Iran åtnjuter den en  enorm betydelse numera speciellt mot bakgrunden att de islamiska makthavarna i Iran försökte strax efter maktövertagandet för ca 30 år sedan att strypa den och hindra folket att fira den eller i varje fall begränsa och tygla människornas engagemang i firandet. Detta främst därför att Noruz inte har någonting med Islam att göra.

Man kan säga att den numera är, i stort sett, en sekulär högtid och dess religiösa kopplingar, i den mån de finns kvar, hänger ihop med förislamiska  religiösa tankar som av makthavarna i Iran betraktas som hedendom. De, alltså de religiösa härskarna i Islamiska republiken misslyckades kapitalt i försöken  att hindra Noruz och Noruzfirandet i Iran  minskade inte  utan expanderade. Numera har även stora delar av Islamiska republikens makthavare  anslutit sig till firandet på sitt sätt, kan man säga.

Liknande förhållanden kan man finna i irakiska Kurdistan där Noruz  numera firas stort. Så har det inte varit tidigare. Under Saddam Husseins tid var det inte tillåtet att ordna Noruzfirandet i stor omfattning. Numera är det  tillåtet.

Kurderna i den del av Kurdistan som ligger i Turkiet har inte tillåtits fira  Noruz i någon stor omfattning heller. Där har Noruzfirandet fått en stark politisk dimension och har utvecklats till en manifestation mot centralregeringen i Turkiet. Där är Noruz alltså inte bara en vårfest utan  också ett tillfälle för manifestation av etnisk  och nationell identitet  med  tydliga politiska förtecken.

Mytologisk Bakgrund

Det kan finnas och finns  naturligtvis olika föreställningar om bakgrunden till Noruz. En av de domnierande föreställningarna är den  mytologi som vi hittar i Shahnameh (Kunungaboken) Irans nationalepos, där det sägs följande:

”När kung Jamshid lärde folk krigskonsten, vävkonsten, jordbruket, läskonsten, byggnadskonsten, läkekonsten, sjöfarten, att smedja järn och alla andra konster reste han sig på sin tron och firade segern. Kungar, hövdingar och dignitärer från hela världen kom till hans hov med tribut och gåvor och deltog i festen.

Man kallade dagen för Noruz, den nya dagen. Sedan dess har stora kungar firat denna dag med dryckeslag, vin och musik varje nyår, i månaden  farvardin. Denna sköna dag är ett arv av dessa stora konungar”

Många kulturvetare betraktar Noruz som en sed i zoroasterisk anda. Zoroastrismen var statsreligion i Iran fram till arabernas erövring under 600-talet. Profeten Zaratustra var grundare av Zoroastrismen. Den högsta gudomen i denna religion är Ahura Mazda, den vise herren.

Lite förenklat kan man säga att i Zoroastrismen kämpar två gudar eller principer mot varandra, Ahura Mazda och Ahriman. Ahura Mazda står för godheten och Ahriman är ondskans gud. Genom sina handlingar, tankar och ord tar människorna ställning i denna kamp. Att skapa fest och glädje räknas till de goda gärningarna och Noruzfirandet är som en delseger i denna ständigt pågående kamp mellan det goda och det onda, mellan mörker och  ljus.

Noruzfirandet

Nyårsfirandet sammanfaller med vårdagjämningen /som i år inträffar  klockan 12 43 39 fredagen den 20 mars. Året är 1388 enligt den nu använda iranska solkalendern.

Föreställningen är att då, alltså vid vårdagjämningen, försvinner vintermörkret och vårljuset inträder och att  Våren är kärlekens och glädjens årstid: Naturen får nytt liv. Därför måste Också människan instämma i denna universella glädje och fira vårens ankomst.

Noruz firas något  olika  i olika länder och inom olika grupper . Det som  säges här  om sättet att fira är främst hur man vanligen gör  det i stora delar av Iran. Speciellt utanför Iran kan det vara andra seder.

Till Noruz brukar man vanligen duka med en speciell matduk, eller använda ett dekorativt bord kallat haftsin och man lagar speciella rätter.  På Noruz-bordet står minst sju saker vars namn börjar med sin (persiska namnet för bokstaven s), därav namnet haftsin (sju s). Var och en av dessa saker symboliserar någon värdefull företeelse.

Sir (vitlök) är t.ex. symbolen för läkekonsten, senjed (vildoliv) symbolen för kärleken, sekke (mynt) symbolen för rikedom, samano (memma) för växtlighet osv.

Hela familjen samlas kring haftsin och inväntar det nya årets ankomst. Vid klockslaget för nyåret omfamnar man varandra och gratulerar till nyåret.

Firandet fortsätter i nästan 2 veckor. Det liknar faktiskt julfirandet i Sverige då man börjar firandet långt före själva juldagen och avslutar långt senare med julgransplundring och Tjugondag Knut. Nyårsfirandet avslutas på trettonde dagen  efter Noruz då man tillbringar dagen utomhus och i naturen.

Och egentligen börjar Noruzfirandet före årsskiftet. Man börjar med någonting som kallas Charshanbesori, den röda onsdagen eller eldfesten som äger rum på sista tisdagskvällen före Noruz.

Men där kan det finnas skillnader mellan olika länder och områden, alltså när det gäller tidpunkten för eldfesten och annat . Man firar eldfesten  vanligen genom att bl.a. hoppa över eldar och genom fyrverkeri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".