Infrastrukturminister Åsa Torstensson vil avskaffa tågmonopolet

SJ:s monopol kan försvinna nästa höst

Regeringen vill avskaffa SJs monopol på vissa sträckor helt nästa höst. Tanken är att det ska öka konkurrensen och ge billigare biljetter.

Fri konkurrens innebär förbättringar för resenärerna, enligt infrastrukturministern Åsa Torstensson, som inte tror att nya operatörer enbart kommer att satsa på de lönsamma sträckorna.

Sena ankomster och höga tågbiljettpriser i landet har på senare tid upprört flera resenärer och det har rapporterats om flygresor som är betydligt billigare än en liknande resa på tåg från SJ. Därför vill nu Åsa Torstensson se en liknande utveckling som den som skett inom flyget efter avregleringen.

SJ:s monopol ska avskaffas stegvis, enligt förslaget. Första steget tas den 1 juli i år när det ska vara fri konkurrens på spåren under helgerna och från 1 oktober nästa år ska monopolet vara helt avskaffat och trafiken vara öppen också för internationella trafikbolag.

Men enligt Åsa Torstensson kommer det inte bli fler tåg på banorna utan det blir Banverket som ger avgångarna till det bolag som har bäst villkor. Och enligt förslaget vill regeringen nu också skapa marknadsmässiga avgifter på banorna, vilket skulle betyda att det blir dyrare att köra där många åker och billigare på platser med mindre trafik. Det kommer att gynna glesbygden, enligt Torstensson.

Men SJ:s ordförande Ulf Adelsohn är kritisk till förslaget, som han menar har hastats fram. Han tycker att staten har ansvaret för ett sammanhängande och fungerande järnvägsnät.

Nyheten om att SJ:s monopol på persontrafik stegvis ska avskaffas dvs. att det snart kommer att bli fritt fram för nya tågoperatörer kom inte oväntat. En mängd tidigare beslut tydde på det, säger Gunnar Alexandersson transportforskare vid Handelshögskolan i Stockholm. Men han tror inte att det garanterar vare sig bättre eller billigare trafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".