Dawit Isaak, fängslad i Eritrea sedan 2001.

Frige Dawit Isaak!

Chefredaktörerna för Sveriges fyra största tidningar Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet, gick i dag samman i ett uppror för att befria den svenskeritrianske journalisten Dawit Isaak som fängslats i Eritrea för snart 8 år sen i samband med att den eritreanska regeringen lät stänga landets oberoende tidningar. Chefredaktörerna riktar nu kritik mot svenska UD.

- Vi gör det därför att Dawit Isaak nu snart suttit utan dom och rättegång fängslad i Eritrea. Och den tysta diplomatin som regeringen har använt sig av har ju uppenbarligen inte gett resultat. Och vi tror att geniom en gemensam manifestation med de fyra största tidningarna i Sverige, så kan vi både understödja och sätta press på regeringen, men framför allt då sätta större press på regimen i Eritrea, säger Kalle Jungkvist chefredaktör på Aftonbladet. s nätupplaga, Aftonbladet.se

Dawit Isaak Fängslades 23 september 2001 i samband med att den eritrianska regimen stängde landets oberopende tidningar. Han har varken åtalats eller dömts för något brott. Nyligen kom det uppgifter om att Dawit Isaaks hälsotillstånd, på grund av diabetes, kraftigt försämrats. Och det är ytterligare en orsak till att de fyra tidningarna; Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet och Aftonbladets nätupplaga, Aftonbladet ”punkt” se, nu går samman i ett gemensamt upprop, säger DN:s chefredaktör Thorbjörn Larsson:

- Dawit Isaak har i dag varit fängslad i 2742 dagar, han greps, det finns inget åtal ingen dom, vi vet att hans medicinska tillstånd är alarmerande och vi vill gemensamt markera attnu måste vi aktivt se till att vi får ett upprop som kan leda till, förhoppningsvis konsekvenserna att den eritrianska regimen förstår att han måste befrias och komma hem till sina tre barn i Göteborg, säger Thorbjörn Larsson.

Tror ni att det här kan påverka svenska UD att agera mera kraftfullt?

- Det är ju vår förhoppning, men vi hoppas ju framför allt att den weritrianska regimen förstår att man inte kan göra så här. UD arbetar ju på fallet och vi har vårt uppdrag men vi kommer också att be att få träffa UD. Jag har skickat ett gemensamt brev till carl Bildt, där vi ber att få samtala med honom om detta, säger DN:s chefredaktör Thorbjörn Larsson.

Har UD gjort för lite hittills?

- Det kan vi inte eftersom UD inte vill berätta någonting. Därför vill vi alltså träffa utrikesministern och ställa de frågorna, säger Thorbjörn Larsson. 

Men Anders Jörle, departementsråd på Utrikesdepartementet tycker att den tysta diplomatins väg som UD hittills använt är fortfarande den enda rätta.

- Vi tror att för Dawit Isaaks skull så är det sätt som UD handlägger den här frågan på , den enda.

Vad gör ni rent konkret?

- Ja, det är svårt att gå in på. Det är en del av själva saken att vi inte pratar om det, det skulle inte gagna hans sak, säger Anders Jörle

Men har ni varit på plats, eller sker det brevledes?

- Ja, vi har ju en ambassadör som visserligen är placerad i Stockholm, men som reser frekvent till Eritrea. Så det förekommer resor, både av detta skäl och av andra skäl till Eritrea, säger Anders Jörle, departementsråd på Utrikesdepartementet.

Reporter Monika Titor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".