Särskilt för utlandssvenskar

Radio Swedens har sänt sitt sista program

Lördagen den 28/3 2009 sändes det allra sista programmet från Radio Swedens svenska redaktion. Det är en tillbakablick på de 70 år som de speciella sändningarna till svenskar utomlands har funnits. Lyssnare, men också tidigare chefen Finn Norgren berättar om sin relation till Radio Sweden.

Sändningarna på kortvåg och mellanvåg fortsätter men innehållet har nu ersatts med i huvudsak Eko-nyheter. Dagtid sänds lunchekot. Kvälls- och nattid repriceras 17.45-ekot. 

Radio Swedens svenska redaktion har lagts ned och därmed ockaså de riktade programmen för svenskar utomlands. 

Svenska Kyrkan ökar stöd till ungdomar

Många svenska ungdomar reser i världen. Inte sällan händer det att man hamnar i olika typer av problem, inte minst drogrelaterade. Därför satsar nu Svenska kyrkans utlandsverksamhet allt mer resurser på att hjälpa svenska ungdomar utomlands, och man ökar sin närvaro i till exempel Thailand och Australien. Det säger Lena Sjöström som arbetar med Svenska kyrkan utomlands:

Sändes i Sverigemagasinet 18/1 2009.

Hon startade nätverk för anhöriga till utlandssoldater

Förra året bildades nätverket Invidzonen på initiativ av Cesilia Karlsson. Hon behövde stöd när hennes pojkvän rest iväg på utlandstjänst. Det visade sig att många andra anhöriga hade samma behov. Nyligen träffades kärnan i nätverket för första gången på en konferens för att utbyta erfarenheter och planera en kommande bok. Radio Sweden träffade Cesilia Karlsson i Stockholm:

Sändes i ”Sverige i världen” 7/12 2008.

Globalt segertåg för Stieg Larssons kriminalromaner

Först gjorde de sensation i Sverige: Stieg Larssons tre kriminalromaner i Milleniumtrilogin. Nu fortsätter succén utomlands. Norstedts förlag har sålt rättigheterna till 35 länder, och i Frankrike och Danmark har böckerna redan getts ut i miljoner. Stieg Larsson själv fick aldrig fick uppleva framgången. Han dog 2004, bara 50 år gammal.

Hämtat från Sverige i världen den 2/11 2008.

Så botar man sin hemlängtan som utlandssvensk

Hur bemästrar man en hemlängtan där man sitter i ett nytt land? Michelle Cadeau har skrivit en bok med tips om hur man ska göra sin utlandsflytt så smidig som möjligt. Hon bor sedan 1994 i USA, och som tvåbarnsmamma har hon också grundat nätverket Svenska mammor. För Radio Sweden berättar hon hur man botar hemlängtan.

Sändes i Sverigemagasinet den 16/9 2008.

Jubileumssändning när Radio Sweden fyllde 70 år

Den 3 september 2008 firade Radio Sweden 70-årsjubileum med en direktsändning med publik och gäster i studio 5 i Radiohuset i Stockholm. Vi bjöd på en hel del tillbakablickar på våra 70 år, men också samtal kring dagens och framtidens radio och teknik. Radio- och TV-profilen Bengt Feldreich berättade radiominnen. Dessutom medverkade mediexperten Christer Hederström, Svenskar i Världens generaldirektör Örjan Berner och SACO:s ordförande Anna Ekström.

I juliupplagan av Sverige i världen gjorde Göran Löwing en historisk tillbakablick, där han kunde konstatera att inte bara Sverige och världen förändrats i grunden under de här sju årtionden. Även Radio Sweden har gjort det.

Förändrad skolpolitik påverkar även utlandsskolorna

När de svenska utlandsskolorna samlades till sin årliga konferens i Stockholm stod förstås de beslutade förändringarna inom skolpolitiken på dagordningen. Det handlade bland annat om de nya betygen, och Skolverkets Charlotte Wieslander berättade om alla skolreformer som är på gång.

Sändes i Sverigemagasinet den 24/8 2008.

Belönad generalkonsul missionerar för Sverige i USA

”Min man visste knappast att han gifte sig med en hel nation när han gifte sig med mig, men det blev han snart varse”.  Så berättar Årets svensk-amerikan Barbro Osher i samband med att hon uppmärksammades under Minnesotadagen i Växjö. Barbro Osher, är svensk generalkonsul i San Francisco och har tillsammans med sin make donerat miljardbelopp till olika ändamål, var hedrad.

Sändes i Radio Sweden den 10/8 2008.

Ny stödstyrka redo att hjälpa vid katastrof utomlands

Flodvågskatastrofen 2004 och den stora evakueringen av svenskar från Libanon 2006 visade på betydelsen av en förbättrad svensk krisberedskap. Mycket har också hänt sedan dess, och bland nyheterna finns en förstärkt beredskap när det gäller att skicka ut svensk sjukvårdspersonal på kort varsel, för att hjälpa svenskar som behöver akut vård utomlands. Vi har besökt Socialstyrelsen som tillsammans med Räddningsverket ska leda katastroforganisationen.

Sändes i Sverigemagasinet den 18/5 2008.

Statens ansvar att evakuera vid katastrof utomlands

Staten ska enligt lag bli skyldigt att hjälpa svenskar utomlands med evakuering vid katastrofer. Men kostnaden får den enskilde till stor del själv stå för via egna försäkringar. Det föreslår kommittén om statens ansvar vid katastrofer utomlands. Vilka regler gäller för utlandssvenskar?

Inslaget sändes i Radio Sweden den 2/4 2008.

Sjukvårdshjälp. Från den första september kommer det att vara möjligt för de svenska landstingen att ge sjukvård till svenskar i utlandet i händelse av en katastrof. Regeringens förslag innebär att Socialstyrelsen och Räddningsverket samordnar och leder katastroforganisationen. Sex landsting får ansvar för beredskapen och den operativa verksamheten.

Reporter Augin Kurt. Inslaget sändes den 11/4 2008.

Utlandssvensken beskrivs i ny uppsats

I en ny magisteruppsats har Susanne Lindgren Sheiakh vid Linköpings universitet undersökt utlandssvenskens vardagsliv, och hur man som utflyttad känner och ser på Sverige och sin egen identitet. Susanne Lindgren förklarar varför hon skrivit ”Den svenske invandraren - en studie om utlandssvenskar och återvändare”.

Sändes i Sverigemagasinet den 2/3 2008.

Hur många utlandssvenskar finns det?

Svaren skiftar på frågan, men någonstans mellan 300.000 och 500.000 brukar man hamna. Någon officiell heltäckande statistik finns inte. På Statistiska centralbyrån i Örebro ägnar man sig bland annat åt befolkningsstatistik, och Anna Eriksson har försökt bena ut frågorna och siffrorna kring de utlandsboende svenskarna.

Intervjun sändes i Sverigemagasinet den 16/3 2008.

Svenskarna är bäst i världen på smarta uppfinningar

Åtminstone enligt en ny rankning av EU-länderna och några andra länder som Japan och USA. Listan, European Innovation Scoreboard, jämför hur väl länderna skapar förutsättningar för innovationer och hur väl möjligheterna används. Sverige anses vara duktiga på att bygga upp kunskap, men lite sämre är det med svenskarnas förmåga att kommersialisera idéerna: alltså att skapa nya patent, produkter och företag. Den statliga myndigheten Vinnova satsar varje år nästan två miljarder kronor på projekt som har med forskning och utveckling att göra. Göran Marklund, är chef för avdelningen för strategiutveckling:

Intervjun sändes den 2/3 2008. Reporter Augin Kurt.

Fler får rätt till barnbidrag utomlands

Regeringsrätten fastslår i en uppmärksammad dom att även svenska barn som bor och är födda i utlandet har rätt till barnbidrag. Domen innebär att Försäkringskassan måste betala ut drygt 130.000 kr i barnbidrag - retroaktivt - till svensken Joachim Ekström och hans två barn som är födda i Thailand. Vi tittar närmare på vad som egentligen gäller.

Sändes i Sverigemagasinet den 17/2 2008. Reporter: Lina Lindkvist.

Övertro på vad UD kan hjälpa till med utomlands

En del av UD:s arbete ute på ambassader och konsulat runt om i världen handlar också om att hjälpa svenska medborgare vid olika situationer. Skaffa nytt pass är ett av de vanligaste. Men många svenskar hamnar i andra bekymmer av det svårare slaget: dödsfall, sjukdom, rån och brott mm. Runt 2000 sådana konsulära fall hanteras årligen. Men alltjämt finns det kvar en bild hos många svenskar att UD tar hand om och ordnar alla problem.

Från Sverigemagasinet den 17/2 2008.

Ränta på uppskovsbelopp även för utlandsboende

I höstas var beskedet från Skatteverket att utlandsboende som säljer en bostad i Sverige och köper en permanentbostad i utlandet, inte skulle behöva betala ränta på uppskovsbeloppet, som boende i Sverige kommer att tvingas göra. Men nu kovänder Skatteverket, rapporterar Göran Löwing i vårt inslag där Annika Sjöblom på Skatteverket invjuas.

Inslaget sändes den 30/1 2008.

”Svenska mammor” hjälper mammor utomlands

Svenska mammor heter en förening och nätverk för just svenska mammor utomlands. Initiativtagare är Michelle Cadeau, skånska bosatt i New Jersey USA. Det var när hon blev gravid för första gången som idén väcktes till ett nätverk med svenskor. Hur skulle hon kunna föra vidare det svenska språket till sitt eget barn?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".