Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mikael Dahlqvist

Småkommuner tvingas skära ned trots extrapengar

Landets 290 kommuner och 20-talet landsting och regioner har det tufft idag med minskande skatteintäkter och ökande försörjningsstöd, det som förr hette socialbidrag, när arbetslösheten fortsätter att öka vecka för vecka.

Från och med nästa år får kommunerna och landstingen  17 miljarder kronor extra av regeringen. Men det räcker inte för att undvika nedskärningar inom vård, skola och omsorg i små kommuner som till exempel Hagfors i Värmland.

Kommunernas kärnverksamheter i form av skola, vård och omsorg hotas av neddragningar. Organisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting, har bett regeringen om mera statliga pengar för att klara ekonomin ute i kommunerna. Regeringen har hitttills varit kall och hänvisat till att man tidigare i år gett kommunerna 8 miljarder kronor. Något mer för i år blir det inte heller.

Men i en debattartikel i Dagens Nyheter på tisdagen lättar regeringen på förlåten till den ekonomiska vårpropositionen som kommer den 15 april, och säger att kommunerna och landstingen kommer att få 17 miljarder extra, fördelade på 7 miljarder 2010 och 5 miljarder vardera för 2011 och 2012. Den kommunala självstyrelsen måste gälla i båda goda och dåliga tider, skriver de fyra alliansledarna i debattartikeln.

Uppgiften nu handlar om att sätta de för medborgarna viktiga verksamheterna som skolan, förskolan, äldreomsorgen och sjukvården främst i kommunernas och landstingens arbete. Att prioritera med andra ord.

Av de 17 miljarderna får kommunerna dela på 70 procent efter befolkningsstorlek och landstingen får ta hand om de 30 procenten.

Men det är besvärligt för många kommuner idag när skatteintäkterna faller och kostnaderna för arbetslösheten ökar. Kanske fram för allt för mindre kommuner i glesbygden. Det säger Mikael Dahlqvist socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i värmländska Hagfors till SR International. Han talar om ett segregerat Sverige, där just glesbygden halkar efter storstäderna.

Nu säger regeringen att kommunerna också kommer att få lättnader via lägre arbetsgivareavgifter, och att kommunerna i år också får den fastighetsavgift som tidigare var en statlig fastighetsskatt. Men det är pengar som redan är inräknade i budgeten, säger Mikael Dahlqvist i Hagfors till SR International.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".