1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Leva i Europa

Färre unga röstar i EU-val än i Melodifestivalen?I Sverige är det fler ungdomar än någonsin som får rösta i valet till EU-parlamentet den 7 juni. Men frågan är hur det egentligen står till med ungdomarnas intresse för Europeiska Unionen och kunskaperna om Europa. Vi tog tempen på några unga Stockholmare som får rösta i kommande EU-valet.

”Europa är möjligheter. Och sjalen huvudsaken.”Kan man verkligen använda den muslimska sjalen i kamp mot fördomar i Europa? Svaret är inte så lätt, men ganska många tror att det kan vara möjligt. En av dem är Iman Aldebi, som gör mode av ett symboltyngt plagg. Hon är svensk, jordansk och europé och anser att om Europeiska Unionen ska kalla sig demokratiskt får man absolut inte inskränka i rätten att klä sig som man vill. Samtidigt är hon medveten om att sjalen kan förknippas med kvinnoförtryck.

Anna Mariam är hellre europé än bara svenskEtt stort experiment, intressant och spännande, ibland ett stort fiasko, men mest kul för mig själv. Det säger Anna Mariam Österlind om Europeiska Unionen. Anna Mariam är en ung tjej som redan har sett rätt mycket av Europa och kanske tack vare detta faktum ser hon sig själv hellre som europeisk än enbart svensk eller marockansk medborgare. Och hon är inte ensam och det.

”Invandrare är mer europeiska än vi andra.”Europas folk har alltid varit blandat, säger publicisten Arne Ruth och fnyser åt en del debattörer som påstår att en europé är vit och kristen. Han ser EU främst som ett pågående fredsprojekt som måste demokratiseras för att lyckas och han skulle helst vilja se EU sträckas ut till andra sidan Medelhavet.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".