Prosit! Nu blommar hasseln!

Nu blommar det! Även allergierna.

På Apoteken runt om i landet ökar försäljningen av allergiläkemedel just nu. Mikael Nilsson, är chef på Apoteket och ansvarig för just de medicinerna. Han säger att försäljningen har mer än fördubblats på bara en månad. Dit våren kommer sist är pollenallergiker minst drabbade, dvs. i de norra delarna av landet ner till Dalarna. Medan Skåne, Halland, Västra Götaland och Blekinge, åtföljda av Kalmar och Stockholm, leder listan som visar hur försäljningen av allergiläkemedel ökat.

- I Skåne har försäljningen till och med ökat med 150 procent, säger Mikael Nilsson, chef på Apoteket och ansvarig för allergimedicinerna.

Finns det risk att medicinerna tar slut?

- Vi har förberett detta med våra leverantörer, och byggt upp lager. Så förhoppningsvis ska vi inte sälja slut, utan det ska finnas lager, säger Mikael Nilsson.

Våren, spring, vesna, la primavera… Allt är snart i blom, också allergierna. De som är pollenallergiker har redan märkt att den mest ”romantiska” årstiden är här. Men för ungefär en miljon svenskar åtföljs årstiden av mindre romantiska symptom: som kliande ögon, rinnsnuva, nästäppa och trötthet.

Allergiforskningen framskrider med långsamma steg, detta trots att det är en folksjukdom som det handlar om. Men är det verkligen allt flera som idag drabbas av allergi?

- Det sägs att det är fler som är drabbade, men det är också fler som uppmärksammar det. Man blir mer kunnig; läser på internet och går sedan till apoteket och får hjälp. Till exempel finns det de som trott de haft en långvarig förkylning, när det istället varit fråga om allergi, säger Mikael Nilsson på Apoteket.

Läkemedlen är viktiga för att lindra symptomen. Men det finns även andra saker som är viktiga. Till exempel talar man idag om allergisk korsreaktion. Mikael Nilsson förklarar:

- Om man är pollenallergiker kan man även vara allergisk mot frukter och andra födoämnen, till exempel kan man få allergiska reaktioner om man äter äpplen, nötter eller kiwi. Det gäller fram för allt de som är allergiska mot björk, gräs och gråbo.

Vet man om att man är allergiker så kan man hitta en hel del information på olika håll. Och följer man till exempel pollenprognoserna så vet man vad som gäller under olika dagar, säger Mikael Nilsson:

- Allergisäsongen är skiftande beroende på vilken pollen som blommar. Just nu blommar al och hassel.

Det är stora skillnader mellan hur drabbade de olika länen i vårt avlånga land är. Det märks om man läser blogginlägg där allergiker diskuterar sina problem. Till exempel kan Lappland bli ett eftertraktat semesterområde under våren.

Man ska kanske inte byta sitt boende, menar Mikael Nilsson. Men visst bör pollenallergiker med kraftiga symptom tänka på vart de ska, och framför allt vart de inte ska resa till under pollensäsongen.

- Väder och vind har stor betydelse. Ju varmare desto mer pollen, och tvärtom.

Men allt tar slut, så även pollenallergierna, de avtar i augusti. Tålamod alltså, och för er med svullna kliande ögon, en näsa som rinner och envisa nysattacker är det också till tröst att ni inte är ensamma om det. Ungefär en miljon svenskar är drabbade av allergi.

Reporter: Olgica Lindquist

olgica.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".