Regeringen säger nej till tonnageskatt

Regeringens säger nu definitivt nej till att införa en tonnageskatt för sjöfarten. I många år har rederierna krävt att få slippa reavinstbeskattning vid försäljning av fartyg mot att de istället betalar en årlig tonnageskatt. Sådana är reglerna i andra EU-länder, men inte i Sverige. Och nu hamnar investeringarna utomlands istället, säger redarna.

En tonnageskatt skulle underlätta för rederierna att nyinvestera och få in nya fartyg under svensk flagg. Men på finansdepartemenetet säger man nu nej. Det blir ingen tonnageskatt under denna mandatperiod, även om många hävdar att en sådan skatt skulle vara kostnadsneutral i jämförelse med reavinstbeskattningen,.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson lämnade beskedet på Redarföreningens årsmöte på torsdagen.

- Jag tror det är viktigt att se att vi har skapat bra förutsättningar för företag och människor att kunna leva på sin lön, och att ha prioriterat detta. I dagsläget har vi inga möjligheter att gå vidare med tonnageskatten.

Men det här är ju en skatt som redarna har efterlyst rätt länge. Kunde du inte ha lämnat det här beskedet för ett par år sedan då?

- Vår ambition var att under mandatperioden faktiskt göra de här förändringarna i syfte att införa tonnageskatt. Idag har jag meddelat att vi kan nog inte räkna med att detta kommer att klaras av den här mandatperioden, säger Åsa Torstensson.

Från rederihåll ser man regeringens nu definitiva nej som ett löftesbrott. Håkan Friberg är vd i Redareföreningen:

-Före valet kom uttalanden från de borgerliga om att de skulle genomföra det här under sin mandatperiod. Idag har vi fått besked om att de inte kommer att göra det. Det som var positivt med beskedet var att vi nu har fått ett besked. Det innebär att våra redare och företagen kan ta sina beslut därefter, vilket de kommer att göra. De vet hur spelplanen ser ut nu, åtminstone under de kommande åren.

Håkan Friberg anser att tonnageskatten hade varit bra också med tanke på konjunkturläget.

-Det är ju viktigt först och främst att vi har samma villkor, att våra redare vet att i Sverige har vi samma förutsättningar som vi har under andra flagg i Europa. Idag har vi inte det. Och det kommer ju att innebära att man lägger sina investeringar i andra länder.

Så vi kommer att få en utflyttning av svensk sjöfart då?

-Ja, det tror jag att vi kommer att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".