"UD tar inte sitt ansvar"

Idag är det tio år sedan Pela Atroshi mördades i familjens hus i den kurdiska delen av Irak. Hedersmord är den allvarligaste av de så kallade hedersrelaterade brott som de svenska myndigheterna utreder. I fallet Pela dömdes hennes farbröder till livstidsfängelse för mordet.

Svenska UD ger nu rådet till unga kvinnor som besöker familjens ursprungliga hemland att de ska ta med en extra mobiltelefon och och memorera viktiga kontaktuppgifter till svenska ambassaden och till svensk polis och socialtjänst. Tanken är god men råden betyder ingenting rent praktiskt. Det säger Sara Mohammad, ordförande i föreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime".

- Jag tycker inte att UD tar sitt ansvar. Å ena sidan rekommenderar de det, å andra sidan gör de inte något för att hjälpa dem som redan hamnat i denna situation. Å tredje sidan skickar de tillbaka asylsökande tjejer och kvinnor med hedersrelaterad våldshot på sig till gamla hemländer där hedersvåld och mord är laglig och systematisk ", säger Sara Mohammad.

Enligt en utredning som Ungdomsstyrelsen i år lämnade till regeringen finns det omkring 70 000 ungdomar i Sverige som själva säger att de lever med begränsningar när det gäller valet av partner. Av dessa 70 000 är drygt 8500 oroliga att bli bortgifta mot sin vilja. Och mot den bakgrunden borde UD ta till andra åtgärder för att förebygga brott, säger Sara Mohammad.

- Vi har haft fall där UD säger att de kan inte hjälpa till på grund av att det inte finns någon svensk ambassad i det landet. Och då menar jag att UD borde sätta krav på de gamla hemländer och myndigheterna där för att hjälpa flickorna att komma tillbaka till Sverige. Och innan att de reser kunna stödja och hjälpa dem i förebyggande syfte. Det borde finns ett nätverk bland polisen, sociala myndigheter, skolan och UD för att kunna förhindra kidnappningar till gamla hemländer för att bli bortgifta eller bortförda för evigt och aldrig komma tillbaka till Sverige eller andra länder.

Att många ungdomar som lever inom så kallade hederskulturer har dubbelt medborgarskap är enligt UD ytterligare ett problem, som kan göra det svårt för svenska myndigheter att hjälpa dem.

Men Sara Mohammad menar att UD gör det lätt för sig genom att säga så. Och de råd som UD ger idag är inte nya. Föreningen "Glöm inte Pela och Fadime" har sedan länge rekommenderat samma försiktighetsåtgärder.

- Jo, vi har haft fall där de har tagit kontakt med oss eller där de har varit oroliga att bli kidnappade till gamla hemlandet. Detta sker varje år, hela tiden, att vi själva har gett rekomndeationer till dem att ta kopia på passet, ha med sig de viktiga telefonnummer och ta med sig extra simkorts nummer till mobilen. Vi har fall i nuläge där tjejer har tagit kontakt och UD kan inte göra något för att det finns inte någon svensk ambassad i just det landet", säger Sara Mohammad, ordförande i föreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime".)

Idag onsdagen den 24 juni kl 18:30 ska föreningen "Glöm inte Pela och Fadime" demonstrera mot hedersrelaterade våld och för att minnas den hedersmördade Pela Atroshi på 10-årsdagen på Sergels Torg i Stockholm.

Reporter: Alberico Lecchini