Mer samhällsinformation behövs

Alla som har uppehållstillstånd och bott i Sverige i mer än 3 år har rätt att rösta på kommun och landstingsnivå, men det är många som inte känner till det. Hur arbetar politiker i Sörmland för att förbättra informationen till personer med utländsk bakgrund? Vi träffade några som bott många år i Katrineholm och frågade först om de vet vem som är Sveriges statsminister.

 -  Nej, jag vet inte. Jag tycker inte om politik.

-  Jag tror det är..vad heter han...Reinfeldt, eller?

Andra romska kvinnor, i exempelvis Katrineholm, har de någon information om vem Sveriges statsminister är idag?

-  Jag tror inte det, de vet inte. Det vet inte ens vem Göran Persson är. De har dålig information, de har ingen information, de är inte så kunniga.

Det säger några Katrineholmsbor.

Adel Menssi är samhällsinformatör i Katrineholm, och han arbetar mycket med människor som har flyttat till Sverige från olika länder, och som ska komma in i det svenska samhället.  Många som bott här i flera år har ingen aning om vem som är Sveriges statsminister, säger han.

- Om man visar dem en bild på till exempel finansministern, och frågar vem är det här? Då vet de inte vem det är. Om jag frågar vem som är statsminister är det många som inte ens vet vad han heter. De vet bara att det är socialdemokraterna som styr Katrineholm, säger han.

Vi pratade med en tjej från Irak som bott i Sverige i mer än tre år och studerar på svenska för invandrare i Eskilstuna. Hon säger att hon inte haft någon aning om att man har rätt att rösta på kommun- och landstingsnivå, även om man inte har svenskt medborgarskap.

- Jag tror inte jag kan rösta, för jag har inget svenskt medborgarskap.

- Har du fått information om att man kan rösta i alla fall?

- Nej, jag har ingen information.

Micke Henriksson är socialdemokrat i Katrineholm, och vi frågar honom varför han tror att så få personer med utländsk bakgrund har information om svensk politik, och hur de arbetar i Katrineholm med att nå ut till dem:

-  Ja, det är ju inte så konstigt. Om jag skulle flytta till exempelvis Irak så hade jag också haft det knepigt att sätta mig in i de specifika förhållandena som råder i Irak. Det är naturligt, man känner inte till förutsättningarna och man vet inte hur det funkar. Om vi inte gör någonting åt det, då blir det mycket svårare för dem att tillvarata sina demokratiska rättigheter. Vi riskerar ett lågt valdeltagande där, så det är oerhört viktigt. Vad vi gör där...vi delar ut material, vi knackar dörr, vi har gårdsaktiviteter där vi har med politiker. Det kan vara våra kommunalråd. Vi brukar grilla korv, och ha lite barnaktiviteter, säger Micke Henriksson.

Orsaken till att många med utländsk bakgrund har dålig koll på svensk politik kan vara att man har en rädsla för politik, som man har med sig från sina hemländer, säger Adel Menssi, samhällsinformatör i Katrineholm.

-  De flesta som kommer hit tar jättemycket avstånd från allt som har med politik att göra, beroende på deras egna upplevelser från deras hemländer. Det tar ju en tid innan de förstår att det inte är så farligt med politik i Sverige som i Afghanistan eller Irak eller Somalia. Då går vi igenom också, när en invandrare har rätt att börja rösta, lägger han till.

Mona Kanaan är socialdemokratisk ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna, och även hon säger att hon tror att det finns en rädsla för politik bland de personer som flyttar till Sverige från andra länder.

- Ibland kan skälet vara att man inte har förtroende för politiken, utifrån de, kanske negativa, erfarenheter som man bär med sig när man kommer från ett annat land. Men det är upp till oss också som partier att vara ute och bygga upp det. Och det är upp till systemet också att hitta goda förutsättningar för att sprida kunskap. Och återskapa det här förtroendet till politiken.

Vi frågade också några personer som bott i Sverige i några år om de tycker att det borde finnas information om valet i september på deras hemspråk.

- Alltså, de där lapparna skickas ju hem, men oftast vet man inte vad de betyder. Så de skulle ju behöva vara på det språket som man förstår.

- Jag vill ha information på turkiska också, men det finns inte.

- Jag tycker det är viktigt att de förklarar det på papper på arabiska.

Och så här kommenterar Mona Kanaan, socialdemokratisk politiker och ansvarig för kultur och fritid i Eskilstuna, deras önskemål-

- Ja, det här med information på modersmålet, det kommer att ske kring valet, rent praktiskt. För de som kanske inte helt och hållet kan förstå svenska språket.

Reportrar: Sara Choghrich, SR Sörmland och Veli Brijani, SR International. Publicerad: 26/4-10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista