Andre Geim och Konstantin Novoselov, 2010 års Nobelpristagare i fysik.

En atom tjockt material gav Nobelpris

Årets Nobelpris i fysik går till Andre Geim, 51, och Konstantin Novoselov, 36, för sitt "banbrytande experiment rörande det tvådimensionella materialet grafen".

Grafen (uttalas grafén) är en form av kol som bara är en atom tjockt - det tunnaste och samtidigt det starkaste någonsin. Som material är det helt nytt.

Materialet leder elektricitet lika bra som koppar, och leder värme mycket bättre än alla andra kända material. Det är nästan helt genomskinligt och samtidigt så tätt att inte ens helium, den minsta gasatomen, kan ta sig igenom.

Med grafenet kan fysiker nu studera en ny klass av två-dimensionella material med unika egenskaper. Grafen väntas spela en stor roll i framtiden, inte minst inom elektroniken. Grafentransistorer förväntas till exempel bli mycket snabbare än dagens transistorer, vilket kan ge ännu effektivare datorer. Grafen kan också göra plaster elektriskt ledande samt värmetåliga.

Med sin förmåga att både släppa igenom ljus och samtidigt leda ström lämpar sig grafenet också till att användas i genomskinliga pekskärmar, ljuspaneler och kanske solceller.

Geim och Novoselov fick båda sin utbildning och startade karriären som fysiker i Ryssland. Idag är de båda professorer och bedriver sin forskning vid University of Manchester i Storbrittanien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".