Litteraturpriset till Mario Vargas Llosa

En person som tycker att en författare ska visa vägen, säga sanningar, ifrågasätta, och till och med vara ett moraliskt samvete.

Så beskriver Peter Englund, Svenska Akademiens ständige sekreterare, 2010 års Nobelpristagare i litteratur Mario Vargas Llosa från Peru.

Han får priset för sin "kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag", som det sägs i motiveringen.

Vargas Llosa är född 1936 i Peru, men växte upp i Bolivia. Han slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963. Romanen uppfattades i Llosas hemland som kontroversiell och tusentals exemplar brändes offentligt. Han har under de senaste åren bott i bland annat Barcelona, Madrid, Paris och Lima. Bland hans andra kända verk kan nämnas Kriget vid världens ände och Bockfesten.

Vargas Llosa är sedan mitten av 70-talet invald i den peruanska akademien och sedan 90-talet även i den spanska. Han har även undervisat och föreläst vid en rad universitet världen över. Han har också gjort sig känd som en framstående essäist och journalist.

Vargas Llosa tillhörde inte favoriterna i förhandsspekulationerna. Hos Ladbrokes gav ett spel på honom 26 gånger pengarna.

Under 1980-talet blev Vargas Llosa politiskt aktiv och orsakade stor förvåning med sin nyliberala åsikter, eftersom hans läsekrets på den tiden karakteriserades som intellektuell vänster.

1990 ställde han upp som presidentkandidat i Peru. Han var länge en favoritkandidat, men förlorade i slutändan valet.

- Han är fortfarande väldigt läst och omtyckt. Fortfarande en av de mest lästa och omtyckta, men också mest omdiskuterade, eftersom han inte alls står för någon slags politiskt radikal position längre, utan tvärtom kopplas ihop med det mest extrema nyliberala positionerna . Han skriver veckovisa kolumner som publiceras i många latinamerikanska dagstidningar , där han tar upp aktuella politiska frågor, både här och runtom i världen. Och driver en ganska tydlig, markant högerliberal linje. Men - som författare läses han över hela fältet, säger Sveriges Radios Latinamerika-korrespondent Lars Palmgren till Kulturnytt i P1.