I slutet av förra året dömdes fredspristagaren Liu Xiaobo till elva års fängelse.

Nobels fredspris till kinesisk dissident

Nobels Fredspris går i år till den fängslade kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo.

Som en stark förkämpe för mänskliga rättigheter i Kina har han i flera år tillhört en av förhandsfavoriterna till priset. I år var han den person som allra flest hade tippat.

Den Norska Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland konstaterade när han tillkännagav pristagaren på fredagförmiddagen att det finns ett starkt samband mellan fred och mänskliga rättigheter.

- God förmiddag, good morning ladies and gentlemen. Den norska Nobelkommittén har bestämt att Nobels fredspris 2010 ska tilldelas Liu Xiaobo för hans långa och icke-våldskampanj för mänskliga rättigheter i Kina. Den norska Nobelkommittén har länge menat att det finns ett nära samband mellan mänskliga rättigheter och fred. Dessa rättigheter är en förutsättning för den folkens förbrödring som Alfred Nobel omtalade i sitt testamente, sa Torbjörn Jagland.

I slutet av förra året dömdes Liu Xiaobo till elva års fängelse för uppvigling ,efter att han varit med och skrivit Charta 08 - ett manifest med krav på långtgående politiska reformer i Kina. Manifestet förespråkar bland annat flerpartisystem och respekt för mänskliga och demokratiska rättigheter, religionsfrihet, mötesfrihet och yttrandefrihet.

Den 54-årige litteraturprofessorn och författaren Liu Xiaobo är en veteran i dissidentsammanhang. Han deltog redan 1989 i protesterna på Himmelska fridens torg och dömdes även då till fängelse.

Att han tilldelas Nobels fredspris upprör kinesiska företrädare som i förväg sägs ha kontaktat Nobelkommittén och hotat med försämrade relationer mellan Norge och Kina.

- Den norska Nobelkommittén är helt oberoende av alla regeringar och parlament. Vi förhåller oss till Alfred Nobels vilja, och det är upp till var och en att reagera på vårt beslut som man vill, kommenterade Norska Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland på fredagens presskonferens

Jagland sa också att det är svårt att på förhand säga hur det här priset kan påverka situationen för Liu Xiaobo, som alltså sitter fängslad i Kina.

- Det är svårt att uttala sig om. Men det är helt klart att de priser som Nobelkommittén genom åren har gett till människorättskämpar i många länder och världsdelar har påverkat utvecklingen, för att vi talar med en stark stämma, där andra inte vågar. Och därmed har det bidragit till att främja och stötta de människorättskämpar vi har.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".