BROTTSLIGHET

Varning för våg av bostadsinbrott

1:41 min

En våg av bostadsinbrott går genom hela Stockholm men speciellt i de södra förorterna. I många fall har tjuvarna varit ute efter just kontanter, smycken och annat som lätt kan omsättas på svarta marknaden - och särskilt har invandrare eller personer med invandrarnamn drabbats.

En genomsnittlig höstvecka anmäls 15 lägenhetsinbrott i södra Stockholm. Men denna höst har antal inbrott ökat kraftigt och många av de drabbade har utländsk bakgrund, säger Jonny Petterson, poliskommissarie och närpolischef i Skärholmen.

– Vi tror att man går på lägenhetsdörrar och villor med invandrarnamn på dörren för att vi då tror att invandrarna kanske inte har samma förtroende för banker och låser in sina pengar och sina smycken och guld i bankfack. säger poliskommissarien.

Det är många invandrare som har små företag eller en kiosk eller en tobaksaffär eller en restaurang och de förvarar ofta dagskassan hemma i garderoben i stället för att gå till banken och tömma varje dag. Och då har vissa tjuvar lyckas få väldigt mycket pengar, säger kommissarie Jonny Petersson.

Första veckan i november anmäldes 34 inbrott i södra Stockholm och söderortspolisen drog då igång en kraftsamling för att försöka stoppa inbrottsvågen. All personal som kunde disponeras, 50 poliser i det här fallet, sattes in för att under fyra veckor kartlägga och gripa de ligor som härjar i södra Stockholm, säger kommissarien Jonny Petersson.

Och insatsen har varit framgångsrik. De senaste dagarna har 17 unga män som tros ingå i en internationell inbrottliga gripits misstänkta för flera av bostadsinbrotten:

– Vi vet att det är ligor bland annat från Sydamerika som vi har gripit tidigare, det är ligor som kommer från öststaterna, Estland, Lettland och Litauen som vi har gripit tidigare. Vi vet att det är svenska narkomaner som vi också har gripit tidigare, säger polisen Jonny Petersson.

Han rekommenderar folk att skaffa riktiga säkerhetsdörrar monterade på rätt sätt och gå till banken för att tömma dagskassan. Och värdefulla smycken - åtminstone sådana som inte används så ofta - bör läggas i bankfack, säger han.