Skadade och döda tas om hand i södra Libanon.

Libanon: oro bland svenskarna

Det råder stor oro bland de svenska medborgare som just nu befinner sig i Libanon. På UD i Stockholm säger man till Radio Sweden att det i våras fanns omkring 550 svenska medborgare i landet.

UD avråder förstås svenska medborgare att tills vidare resa till Libanon.

UD har också telefonnummer man kan ringa för mer information. + 961 3 4957777 eller + 96394 342142.

Nu är många svenskar med anknytningar till Libanon nere och hälsar på släkt och vänner och också svenska turister finns i området.

Sverige har ingen egen ambassad i Beirut, blott ett mindre konsulat. Det är den svenska ambassaden i Syriens huvudstad Damaskus som har Libanon som sidoackreditering.

Flygplatsen i Beirut har träffats av israeliska raketer och frågan är hur de svenska resenärerna i Libanon kan komma ut ur landet. Israel har inlett en blockad av Libanon, så väl till lands, sjöss som i luften.

En eventuell evakuering av svenskarna i Libanon kan komma att ske med hjälp av den franska ambassaden i Beirut.

Också en evakuering med hjälp av ett cypriotiskt fartyg kan bli möjligt säger man på UD, men först lördagen den 15 juli.

Gränsen mellan Libanon och Syrien är öppen och svenska medborgare kan enligt syriska myndigheter få visum till Syrien vid gränsen.

För att komma dit måste man färdas genom Bekaadalen, vilket med tanke på strider och osäkerhet kan vara svårt.

Under torsdagen har UD fått många samtal från anhöriga i Sverige om situationen i Libanon. Svenska medborgare i Libanon uppmanas att om möjligt ringa hem till Sverige och anhöriga här.

UD uppmanar också svenskar i området att följa utvecklingen via lokala nyhetskanaler, UD:s webbsida. www.ud.se och också via oss på Radio Sweden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".