Årets Riksmöte öppnat

Under sedvanlig pompa och ståt öppnade årets Riksmöte idag.  Den kungliga kortegen anlände till Riksdagshuset strax före 14.00.

Sen alla intagit sina platser framfördes traditionsenligt  Kungssången, denna gång av Sundsvalls Kammarensemble.


Därefter var det dags för kung Carl Gustaf att förklara mötet öppnade. 

I sitt tal lyfte kungen fram klimatfrågan som en av de viktigaste frågorna för de nyvalda riksdagsledamöterna att ta tag i.

Han konstaterade att Sverige kunnat njuta av en ovanligt varm sensommar, men pekade på att värmen också kan ge anledning till att känna viss oro.

-Är det bara en naturlig variation mellan kalla och varma somrar vi upplever eller är det effekten av den globala uppvärmningen som redan gör sig påmind - undrade kungen.

Han underströk också betydelsen av att en svensk trupp deltar i riskfyllda internationella operationer för att säkerställa fred och frihet också i andra delar av världen.

Själva öppningsceremonien blev annars kortare än vanligt eftersom den nya regeringen och regeringsdeklarationen inte kommer att presenteras förrän på fredag.

--

Den nya riksdagen är betydligt jämlikare än den gamla när det gäller andelen kvinnor - som nu är 47,3 procent mot 45,3 % kvinnor efter förra valet.

Andelen riksdagsledamöter med utländsk bakgrund har däremot minskat från 23 stycken till 17.

De unga under 30 liksom pensionärerna är också underrepresenterade - men ändå lite fler än i den gamla riksdagen. 17 ledamöter är under 30 år.