Frukt och bär i norr - odlingstips 6 augusti

Leif Blomqvist har en plantskola i Lepplax i Österbotten, där han prövar odling av äpplen och bär som klarar mycket kalla vintrar. Många av träden och buskarna kommer från Ryssland, en del också från de baltiska länderna, några av dem är än så länge ovanliga i Sverige. Här är några av hans tips.

Leif Blomqvists odlingstips:

Bär
-  Gräv inte onödigt djupa planteringsgropar, plantera hellre på en ås eller en kulle. Då slipper man stående vatten på hösten och isklumpar runt rötterna på vintern.

-  Många bärväxter behöver extra vatten när karten håller på att svälla och bären mognar. Vattnar man då kan det ge 20-30% högre skörd.

-  Bäst planteringsjord för bärväxter är mo- och moränjordar med  mycket humusämnen. Till täta lerjordar bör man tillföra sand och torv.

-  Undvik att plantera en bärväxt på samma ställe där det tidigare har odlats en likadan sort. Då växer den dåligt. Fenomenet kallas ”jordtrötthet”.

-  Plocka bären i torrt väder, gärna på morgonen då håller de sig bäst.


Äpplen
-  Välj en solig och varm växtplats med skydd för kalla vindar.

-  Plantera gärna äppelträdet på en förhöjning, då blir jorden varmare, överloppsvatten rinner bort, växtunderlaget blir luftigare och trädet trivs bättre.

- Var försiktig med kvävegödslingen! Kraftig tillväxt ger stora lösa celler med övervintringsproblem som följd. Är tillväxten kraftig blir också blomningen sämre och äppelskörden mindre. Kolla genom att se på tillväxten, gödslingen är lagom om skottillväxten på ett ungt träd är ca 20-35 cm.

-  Ju längre norrut man bor desto försiktigare måste man vara med beskärningen. Alltför hård beskärning kan vara ödesdiger för trädets övervintring. Beskär nyplanterade träd försiktigt i maj, äldre träd i augusti.

-  Ympning är ett sätt att få en något känsligare äppelsort att överleva i kallt klimat, man brukar säga att man vinner en zon på att ympa.

-  Många fruktträd dör av den varma vårsolen i mars och april. Ett tips är att måla stammens nedre del upp till de första kvistarna med kalkvälling. En vitmålad stam absorberar inte lika mycket solvärme som en mörk stam. 
 

Några äpplen för odling i kallt klimat (de som nämns i programmet):

Antonovka Safrannoje
IV-V  Vinter   Påminner litet om vanlig Antonovka men med delvist röd täckfärg. Frukten är större än vanlig Antonovka och betydligt sötare i smaken. God bords- och hushållsfrukt. Ger tidigt stor skörd.

Esters Päronäpple V-(VI)  Sommar   Sen sommarsort funnen i Kyyjärvi. Ganska små frukter som har en utpräglad, angenäm, söt päronsmak. En av de godare sorterna. Rikbärande och härdigt träd. (Identiskt med Lång-sjöns päronäpple)?

Suislepper V  Sommar/höstsort   Estnisk sort som kommit till Finland för ca 100 år sedan. Äpplet är medelstort, gult med rosenröda strimmor. Fruktköttet är saftigt, sötsyrligt med en angenäm hallonarom. En frisk sort som mognar i början av september. Bra pollinerare och delvis självfertilt.


Elisabeth Öbergs tips från Öjebyns försöksstation:
- För bättre jordgubbsskörd: täck plantorna med fiberduk över vintern så fort blombildningen börjar. I Öjebyn är det dags redan i början av september. Låt sen fiberduken ligga kvar över vintern, då blir det fler och finare bär.


Från Öjebyn kommer:
- Svarta vinbär, Ribes nigrum L. Hildur,  som kräver ljusa norrländska nätter för att bli bra.

- Jordgubbar, Fragaria x ananassa, Polka, Zephyr, Roxana och Alba. 

Några övriga bär för odling i kallt klimat:
-  Saskatoon eller amerikansk bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia

-  Bärtry eller blåbärstry, Lonicera caerula var. kamtschatica

-  Aronia, Aronia prunifolia

-  Havtorn, Verticillum dahliae och pseudomona


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista