Plantera i höst -odlingstips 17 september

Eftersom de flesta träd, buskar och perenner numera är krukodlade, så kan de egentligen planteras under hela växtsäsongen. Men hösten har sina fördelar - då är det  bland annat betydligt mindre risk för att plantan blir stressad av värme och torka.

Barrotade plantor som levereras utan jord ( fortfarande vanligt när det gäller bl.a häckplantor) ska planteras sent på hösten eller tidigt på våren för att kunna etablera sig väl.

För att ge dina nya träd och buskar en bra start - gör såhär:

Inför plantering gör man i ordning en växtbädd. Blanda upp den befintliga jorden med kompost, brunnen stallgödsel, ev. planteringsjord på en rejält stor yta. Att bara gräva en grop i jorden kan innebära att det blir som en hink med vatten vid regn. Detta är särskilt ofta fallet om jorden består av lera.

Om den befintliga jorden består av styv lera bör man göra en upphöjd bädd. Centrum på bädden bör vara 20 cm högre än omgivande marknivå. Detta innebär att växten får varmt om rötterna eftersom en upphöjd bädd blir väldränerad.

En vanlig orak till att växten har svårt för att etablera sig är för djup plantering. Växtens rothals, övergången mellan överjordisk och underjordisk del, ska vara i marknivå. Träd och buskar skall planteras lika djupt som de stått i plantskolan. Ypmstället skall vara i marknivå; får ej täckas med jord.

Vid trädplantering: Se till att jorden är öppen ca 0,5 m runt stammen åtminstone de första 5 åren. Eventuellt kan man täcka ytan med ett tunt lager bark eller gräsklipp.

Var noga med att förse de nyplanterade växterna med vatten under de första 2 åren efter planteringen (gäller särskilt buskar och träd).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista