Per Larssons fläckiga potatis

Vad är det för fel på min potatis?

Det undrar Per Larsson, i vårt telefonväkteri den 4 augusti.

 

Ännu en gång hade hans lilla skörd drabbats av runda bruna fläckar på potatisarnas skal. En helt okänd skada för vår växtdoktor Maj-Lis Pettersson! Inte heller hennes potatiskunniga kollega Paula Persson på Sveriges Lantbruksuniversitet kunde identifiera sjukdomen utifrån den bild som Per skickat oss.

Nu har Pers potatis analyserats vid SLU! Så här lyder expertens svar: 

Jag har nu studerat symptomen på knölarna noggrant. Symptomen tyder på att det är mer än en sjukdomsalstrare som angripit knölarna. Skadan går inte på djupet utan är ytlig.

Det nätformade, ytliga ljusbruna strukturerna som ibland är runda och ibland i en oregelbunden form som orsakar missformning, är angrepp av svampen Rhizoctonia solani. De runda (5-6 mm stora) mörkbruna något insjunkna fläckarna orsakas av svampen Cylindrocarpon destructans. Dessa svagt fördjupade gropar kallas gropröta, vars röta bara går någon millimeter ner i potatisvävnaden. 

Båda svamparna överlever i jorden. Odlas potatis år efter år på samma ställe uppförökas de kraftigt och kommer att orsaka mer och mer problem. Den enda lösningen är att inte odla potatis i denna jord under några år. Just potatis är mycket beroende av växelbruk med andra grödor, och helst bör man undvika att odla potatis på samma plats oftare än vart fjärde-femte år.

Så skriver Paula Persson, forskningsledare vid Institutionen för växtproduktionsekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista