Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig...

Vad är en "varmbädd"?

Publicerat fredag 3 april 2009 kl 15.41

Varje vecka väljer vi ut en lyssnarfråga som kan var av intrese för många odlare. Den här gången är det Anders Winter som undrar vad en ”varmbädd” är och hur den används.

Maj-Lis Pettersson svarar:

Mig veterligen finns det inget som kallas varmbädd. En upphöjd bädd blir varm, men man kallar den ändå inte för varmbädd. Jag misstänker att du menar varmbänk.

Varmbänk (drivbänk) kan vara ett bra alternativ till växthus. Längre tillbaka i tiden var varmbänken ämnad för odling av gurka och melon. Numera är det mer vanligt att man driver fram årets första rädisor, rucola, sallat, morötter m.m. med hjälp av en varmbänk. Man kan naturligtvis även förkultivera sommarblommor på det här sättet.

Platsen skall vara solig, väldränerad och vindskyddad. Under vintern bör den tänkta platsen ha skyddats med halmbalar så att inte marken är tjälad inunder.

Det kan vara lämpligt att göra varmbänken i februari i södra Sverige och i mars–april i den norra delen av landet.

Man snickrar ihop en träram som är ca 50 cm hög och vars mått för övrigt är anpassade efter det täckmaterial (fönsterglas, kanalplast) man har tänkt sig att använda. Bädden inklusive träramen bör ha en svag lutning mot söder.

Färsk hästgödsel (dynga) står för värmen. Dynga och löv (bok, ek) varvas i träramen till en ca 40 cm hög bädd, lika tjocka lager dynga som löv. Trampa till ordenligt (efter ett lövlager) mellan varje varv. Dyngan bör vara så ren som möjligt från strömaterial (halm, spån o.d.). Man kan också använda hästgödsel som är blandad med strömaterial och då för man inte till löv.

Vattna bädden noga med ljummet vatten och lägg sedan på ca 10-15 cm tjockt lager av planteringsjord och vattna detta jordlager. Stick ner en termometer i bädden. Om det hela fungerar bra skall temperaturen komma upp till 50–60°C. När temperaturen sjunkit till 20–30°C kan man plantera ut plantor av gurka eller melon eller så grönsaker m.m.

Sedan gäller det att sköta denna varmbänk på ett minutiöst sätt; lufta under varma dagar och skydda mot kyla på nätterna. Lufta gör man med en kil o.d. som lyfter upp täckmaterialet. Skydda mot stark sol med t.ex. fiberduk. Vid risk för kalla nätter (frost) lägger man vassmattor, filtar o.d. över täckmaterialet.

Efter ca 6 veckor är energin i hästgödseln förbrukad, men då får man hoppas att vårvärmen tar över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".