Hur göra med små lobeliaplantor?

Veckans fråga kommer denna gång från Carina Andersson i Robertsfors.
”Den 22 februari sådde jag lobelia tenuior ”Blue Wings”, skriver hon. De är nu bara någon cm höga, ganska veka och står tätt. När jag sådde blev det i farten små och större grupper med frön. Hur ska jag nu skola om de små plantorna?

Maj-Lis svarar:
Jag förstår att lobeliafröna har hamnat lite ojämnt vid sådden. Fröna är nämligen pyttesmå. Det kan vara idé att blanda små frön med fin sand för då är det lättare att få fröna jämnt fördelade över ytan. Nu gör det inte så mycket i det här fallet eftersom du inte skall sätta bara en planta per kruka.
Du sätter en grupp om 6-9 plantor per kruka och försöker om möjligt att sära lite på dem, men var försiktig så du inte skadar plantorna. Kommer plantorna att stå alltför tätt och det av någon anledning blir lite för fuktigt så finns det risk att de blir skadade av svampsjukdomar. Lobelia tenuior ’Blue Wings’ är lite mer känslig än andra lobeliasorter vad gäller angrepp av svamp.

Att plantorna blir veka i växtsättet har att göra med att temperaturen är för hög. Efter att fröna har grott och de små plantorna börjar synas bör man sänka temperaturen till 15°C.

Lobelia behöver ca 11–12 veckor från sådd till att de är färdiga för utplantering. Vi är i allmänhet lite för otåliga och sår de flesta sommarblommor och grönsaker för tidigt. Det räcker att du sår lobelia i mitten av mars när du bor i Robertsfors. Det gör det lite lättare att sköta de förkultiverade plantorna eftersom dagarna då har blivit längre och ljuset blir bättre och bättre.

Det finns fröfirmor som säljer kantlobelia (Lobelia erinus Compacta-gruppen) och hänglobelia (L. erinus Pendula-gruppen) i form av s.k. multi-frö pellets. Det innebär att varje enskild pellet innehåller 6-9 frön. Det förenklar omskolningen eftersom gruppen av plantor hänger ihop. Har man gott om plats kan man också lägga en pellet per kruka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".