Larv i gotländskt päronträd

Vem har gjort hål i päronträdets grenar?, undrar Kerstin Rosenkvist på Gotland.

När jag var ute i trädgården idag såg jag att en gren på päronträdet blåst av. När jag tittade närmare på grenen, såg jag att den var ihålig just där den gått av. Jag såg ett ingångshål och en längsgående kanal som var ca 1 dm lång. Grenen är inte särskilt grov, ca 3-4 cm. Det fanns liknande ingångshål längre ut på grenen och ett av skotten var ihåligt. Annars ser trädet friskt ut med fina skott och saftiga knoppar!

Trädet är Greve Moltke och är ca 10 år gammalt, har inte just burit frukt. Det har också vuxit dåligt de senaste åren och brukar vara fyllt med myror på sommaren. Jag vet inte om det kan ha med saken att göra.

Vi bor på Gotland och trädet står i djup sandjord. Jag har egna bikupor på gården, så det kan inte vara pollineringen som gör att det inte bär frukt.

Maj-Lis Pettersson vet vad som har hänt!

Det är larven till blåfläckig träfjäril (Zeuzera pyrina) som gjort hålen i pärongrenen. Larven är gul med upphöjda, svara glänsande, hårbärande vårtor. Huvudet är svart. Den blir som fullvuxen ca 5 cm lång. Den kräver mer än ett år för sin utveckling.
Genom larvens ätande i veden bildas större rum med växlande form. Utifrån ser man endast hål. Grenen blir försvagad av dessa rum och bryts lätt av.Själva fjärilen är vit med talrika, mörkblå, ofta rundade fläckar särskilt på framvingarna och mellankroppens rygg. Fjärilen lägger ägg på relativt smala stammar och grenar. Oftast angrips grenar som redan innan har skadats av någon anledning.

Du behöver inte vara orolig för ditt päronträd. Såga bort de skadade delarna in på frisk ved. Angreppet behöver absolut inte komma tillbaka.

Även om du har egna bikupor så räcker inte det för att få frukt. Trädet bör nu, efter 10 år, ge frukt. Om det inte finns andra sorter i din egen trädgård eller hos grannar så bör du ympa in andra sorter. Det är nu lämplig tid för ympning. Kontakta Pomologiska sällskapet, www.svepom.se

Att det finns myror i trädet tyder på att trädet är angripet av bladlöss eller bladloppor under säsongen. Titta noga efter djur på skott och blad och behandla noggrant och upprepade gånger med t.ex. såpsprit 5% (0,5 dl såpa/1 liter vatten).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".