Vad kryper på äpplebladen?

Staffan Bonnedal i Karlshamn skickar oss bilder bland annat på blad från hans unga cox orange-träd. Han har upptäckt att flera blad är hoprullade, och en del lite skrynkliga. Där finns små larver, och mindre kryp. Vad är det för skadedjur, vilken skada kan dom göra och hur man kan bli av med dem? 

Maj-Lis Pettersson svarar:

Det är inte så lätt att bestämma vilka djur det handlar om.  


För att avgöra det måste bilderna vara ännu tydligare. Det minsta krypet, det du tror är en bladlus, ser ut att vara en larv av äpplebladloppa. Bladlöss har ryggrör, s.k. sifoner, längst bak och jag kan inte se at detta djur har något dylikt. Bladloppor sticker och suger på bladen så att de blir missbildade. Skadorna på bladet kan mycket väl vara orsakat av just detta skadedjur.

Larven som befinner sig på bladet är en fjärilslarv, möjligen en art av bladvecklare. Det finns ca tio olika arter av bladvecklare. Det hörs på namnet vad dessa larver gör; de vecklar in bladen. Det händer att ett blad har spunnits fast mot kart och då kan även karten skadas; larven äter gropar i kart.

När de är fullvuxna lämnar de bladen för förpuppning. I normala fall gör man inget i en fritidsodling p.g.a. att skadorna inte brukar bli så stora. Är träden små och det är möjligt att nå de hopspunna bladen letar man reda på larven och klämmer ihjäl den.

Större träd som är drabbade av bladvecklare kan man behandla med Bacillus thuringiensis (biologisk bekämpning) när blomanlagen bildar s.k. tät klunga. Upplever man att även äpplebladloppor gör stor skada kan man använda pyretrum- preparat mot båda skadedjuren och det är även då stadium tät klunga som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista