Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig...

Minerafluga på Stjärnflocka

Stjärnflocka ( Astrantia major). Foto: Tove Kleiven SVT Bild

Vad är det som jag fått på alla mina stjärnflockor?
Det är bruna fläckar på bladen som sen sprider sig fullt ut och bladen blir helt bruna.
Vad gör jag? undrar Britt-Marie Hedqvist i Öjebyn.

Och Helena Scheele har samma problem:  
"Snälla Maj-Lis!!! Hjälp med stjärnflockor önskas! skriver hon.
"Jag älskar dessa vackra skira blommor som jag har i både vita, rosa och vinröda varianter. Tyvärr drabbas de av "rostfläckar" på bladen varje år. Vad är det för sjukdom?"

Maj-Lis svarar: 

Sedan ett antal år tillbaka så har vi fått in en ny skadegörare i landet som angriper just stjärnflocka (Astrantia major).
Det är en fluga som orsakar både gång- och blåsminor på stjärnflockans blad. Denna minerarfluga angriper bara stjärnflocka, vilket är en tröst i bedrövelsen.

Flugan lägger ägg inne i bladet och det är sedan larverna som gör dessa minor som upplevs som fula fläckar. Flugorna flyger under mycket lång tid. Därför uppträder nya angrepp ända fram till augusti.

När en ny skadegörare kommer in i landet så finns det inte många befintliga djur som lever på dess larver eller andra stadier av minerarflugan. Därför blir angreppen så svåra. Det är av naturliga skäl svårt att bekämpa skadedjur som lever inne i bladen.

Om man plockar bort de skadade delarna så ser i alla händelser plantorna bra mycket trevligare ut. Man kan naturligtvis pröva med att behandla plantorna med ett insektsmedel innan fläckarna börjar uppträda och upprepa behandlingarna med ca 2 veckors mellanrum. Detta för att hindra flugorna från att lägga ägg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".