1 av 2
Gudruns paprikaplanta
2 av 2
Gudruns paprikaplanta med blommor

Flerårig paprika

Hej!

Jag heter Gudrun Magnusson. Bor i Västbjörka utanför Rättvik i Dalarna. Jag odlar en del. Både i växthus och på friland. Sår paprika inomhus redan i februari, för att sedan plantera ut i växthus. Sällan får jag fram röda men skördar dem även gröna. Förra året tog jag in min planta när frosten kom och placerade den i ett soligt fönster. Den stod där hela vintern och den ena efter den andra paprikan mognade så fint. (Se bild).

I borjan av januari skördade jag den sista fina röda paprikan. Nu i mars har det blivit nya blommor (se bild). Det ser alltså ut som det blir nya paprikor på en gammal planta. En rolig upptäckt. Ska jag sätta ut plantan i växthuset eller ha den kvar i fönstret. Själv känner jag nog att jag vill testa och se hur den utvecklar sig inomhus. Kanske ett år till. Då blir det alltså en flerårig paprikaplanta.

Trevligt om ni vill kommentera det här.

Vänliga hälsningar Gudrun

Hej!

Fantastiskt att kunna få skörda egen paprika året runt!

Paprikaplantan är flerårig, men det är inte så vanligt att man spar den när odlingssäsongen är över. Åtminstone gäller det den söta varianten av paprika (Capsicum annuum Paprika-Gruppen). Dess nära släkting, chilipeppar (C. annuum Chilipeppar-Gruppen), är det emellertid många som spar, troligen beror det på att dessa plantor är mindre, tätare och därmed lättare att hantera inomhus.

Paprika behöver förkultiveras och sås så tidigt som i februari för att hinna utveckla mogna frukter under säsongen.

Din planta ser så frisk och fin ut. Det kan emellertid vara lite svårt att få ha plantan i fred inomhus, eftersom den är attraktiv för spinnkvalster och trips. Dessa djur trivs som bekant i den torra luft som vi har inomhus. Duschar man plantorna ofta, minst en gång i veckan, så motverkar man angrepp.

Jag föreslår att du sätter ut plantan i växthuset när temperaturen så tillåter. Där får plantan ljusare förhållanden och högre luftfuktighet. Om inte plantan blir alltför stor under 2010 så kan du kanske lyckas med att spara den ytterligare ett år. Lycka till!

Maj-Lis Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista