Ordning på tokar

Hej!  

Jag har tre buskar, Ölandstokar, som jag fick förrförra sommaren. De planterades i halvskugga. De är 80 cm höga och diametern i busken är cirka 1 meter. Det är väldigt tätt mellan stammarna., men det blev dåligt med löv och blommor på dem förra året. Vad skall jag göra nu i vår för att få ordning på tokarna? Tacksam för hjälp! Mvh Perry

Hej Perry

Ölandstok är solälskare. Skall du få riklig blomning på dem så bör du flytta dem till en solig plats i trädgården. Det skall du göra så fort som möjligt, klipp samtidigt ner buskarna, spar endast 5–10 cm. Ölandstok tål hård beskärning. Även om ölandstok står soligt bör de föryngringsbeskäras (skäras ner) med jämna mellanrum. Efter 8-10 år kan de se riktigt risiga och trista ut. Det är naturligtvis en bedömningsfråga när det är aktuellt med en föryngringsbeskärning och det är ett beslut du själv tar ställning till.

Maj-Lis Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista