Hoppstjärtar bland krukväxter!

Från Karin Nilsson har vi fått ett desperat anrop: 

Ni är min sista utväg att få reda på vad som drabbat en del av mina växter! Har frågat på handelsträdgårdar och  blomsterhandlare, men ingen vet. Jag kan inte se att växterna mår direkt dåligt  - men det är inte trevligt med små vita "trådlarver", som ser ut som vit sytråd. De hoppar och rör sig, ibland kan det vara alldeles fullt på fatet. Tycker att det har en tendens att smitta mellan krukorna. Jag har köpt nya krukor, bytt all jord, spolat varje växt ren före omplantering. Haft det här problemet i ett år. Är emot gift men har använt Pyrex utan resultat, kanske lite bättre under en tid. Men det kommer tillbaka.
Mycket tacksam för ett svar om vad detta kan vara! 

Maj-Lis har svaret:

Hej Karin!

Det är med största sannolikhet hoppstjärtar som irriterar dig. Dessa små, marklevande djur kan vara gråa, mörkbruna eller vita i färgen beroende på art. Flertalet har en hoppgaffel som sitter på buken på bakkroppen. Då den slås ned mot marken kastas djuret framåt-uppåt. När djuren sitter stilla är den infälld mot buken.
Du kan vara helt lugn, de gör ingen skada på dina krukväxter. De lever av multnande växtdelar, pollenkorn och svampmycel. Det kan hända, om djuren är väldigt många, att de kan angripa groddplantor och sticklingar, som håller på att rota sig.
Hoppstjärtar uppträder främst när jorden är för fuktig. Var lite mer försiktig med vatten i fortsättningen. Låt jorden få torka upp mellan vattningarna utan att växterna tar skada naturligtvis. Något annat behöver du inte göra.

Hälsningar Maj-Lis Pettersson