Nytt liv för lök - och knölväxter

Kan ranunkel och balkansippa planteras ut? Det undrar Inger Landegren.

Hej!
Jag bor i Borås och jag skulle vilja ha svar på två frågor. Har köpt två plantor, en ranunkel som har blommat väldigt fint inne, och en balkansippa som också blommat inne. Kan jag sätta ut dem på kolonilotten, och kommer de igen nästa år ute? 
Tackar för ett bra program. Jag lyssnar jämnt!

Maj-Lis svarar:

Hej Inger

Du tänker alldeles rätt, visst skall vi ta vara på så många lök- och knölväxter som det bara är möjligt. Försök att hålla dem så fräscha som möjligt, innan det går att sätta ut dem i en rabatt. (Förvara dem ljust och svalt, ge dem vatten och näring.) Detta gäller framförallt narcisser av olika slag, snödroppar, krokus, pärlhyacinter och balkansippa. Dessa övervintrar och blir bara fler om de trivs på platsen.

Bukettranunkeln är däremot inte härdig i Sverige. Plantera ut knölarna så att de får växa till sig. Ta sedan upp plantorna när de börjar vissna och lagra dem svalt och torrt under vintern. Ta fram dem på våren, låt dem ligga i vatten under natten och plantera dem sedan i krukor för att sätta ut dem i rabatten. Det kan vara värt ett försök, men det är inte så lätt att lyckas med bukettranunkel.

Många hälsningar från

Maj-Lis Pettersson