Buskpion

Vecka 25: Buskpionen

Buskpionen ( Paeonia suffruticosa) har Maj-Lis Pettersson valt som sin favorit den här veckan. Den kallas ibland för trädpion och är en av de vackraste vårblommande buskarna. Den doftar härligt och får mycket stora och vackra blommor, men blomningen är kort. Ofta är blommorna rosa i olika nyanser eller vita med svart mitt.

Många av de buskpioner, som odlas i Sverige, kommer ursprungligen från Japan. Kina är annars det land som är känt för sina fina pioner. Där används buskpionens rötter mot svullna och inflammerade leder, som lugnande medel och för att stilla kramper och lindra smärta eller bota dysenteri. Veden eldar man med. Det har gjort att buskpionen nästan utrotas i vissa delar av Kina.

Putsa gärna bort de döda ”pinnarna” när nya knoppar börjar visa sig på våren så blir busken ännu vackrare. Den som har tålamod kan så sin egen buskpion. Och kanske bäst av allt – rådjuren tycker inte om den!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista